Zdeněk Lukeš

27. květen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v úterý architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o tom, jak bydlí historik architektury, o tom, co by z pohledu architektury obnášela olympiáda v Praze, nebo o tom, jestli se Češi umí postarat o kulturní odkaz svých předků. Ve středu 28. května budou hosty Alena a Jaroslav Klempířovi.

Zdeněk Lukeš úspěšně popularizuje architekturu, zasazuje se o lepší tvář českých měst a od roku 1990 pracuje v Kanceláři prezidenta republiky. Jak vůbec bydlí, jak vypadá příbytek historika architektury? "Nic historického na něm není. Mám to štěstí, že ten dům je zajímavý z mého pohledu historika architektury 19. a 20. století, protože ho přestavoval zajímavý architekt Rudolf Štokar. Bylo to za první republiky," uvedl Zdeněk Lukeš.

Kdyby měl možnost zbourat jedinou stavbu v Praze, která by to byla? "Myslím, že těch kandidátů je tolik, že jsem byl postaven před těžké dilema. Ale asi bych vyhodil do povětří hotel Don Giovanni," řekl Zdeněk Lukeš, který o této stavbě prohlásil, že je to "strašný kýč". A jak se vůbec pozná kýč? "Citem. Samozřejmě jsou lidé, kteří v architektuře kýč nepoznají. Potom je to samozřejmě těžké. Ale pokud se ten dům tváří honosněji, než ve skutečnosti je, tak myslím, že to je faleš, a to jsou kýče," upřesnil.

V Praze podle něho chybí zajímavé invenční stavby. Jak hodnotí poslední vývoj kolem knihovny Jana Kaplického? "Je to moc smutná kauza. Konečně bychom mohli v Praze přivítat vynikajícího člověka, skvělého architekta, který se tady narodil a který se proslavil ve světě. To není ve světě architektury nic jednoduchého. A dát mu příležitost, aby na místě, které není příliš zajímavé, na hraně Letenské pláně, v místě, kde se bude najíždět do tunelu, vznikla stavba, kterou nutně potřebujeme a která by se stala místem setkávání mladých lidí. Pár takových knihoven jsem viděl a jsou moc krásné, takže mě moc mrzí tento vývoj," dodal Zdeněk Lukeš.

autor: vij
Spustit audio