Zdeněk Haník: Český volejbal potřebuje cizince

19. duben 2013

Umíte si představit, že by českou hokejovou nebo třeba fotbalovou reprezentaci vedl cizinec? U volejbalu to tak je – a jak v rozhovoru s Janem Pokorným podotýká předseda Českého volejbalového svazu a bývalý reprezentační trenér Zdeněk Haník, pod vedením Itala a Nizozemce to prý leckoho občas trochu bolí. „Vnesli k nám čerstvý vítr,“ upozorňuje.

Na svého kouče, Itala Carla Parisiho, si prý české volejbalistky nestěžují. To u mužů, které vede Nizozemec Stewart Bernard, už je to o něco horší. „Všichni pláčou, že se trénuje moc – dva krát tři hodiny,“ podotýká Zdeněk Haník, sám bývalý reprezentační kouč.

Nový přístup však podle něj český volejbal potřeboval jako sůl. „V Česku se zkrátka pracuje málo,“ neskrývá v rozhovoru s Janem Pokorným. „Jde o problém na všech úrovních – nejen ve volejbalu. Práceschopnost a vývojeschopnost je u nás na daleko nižší úrovni než v zahraničí. Proto potřebujeme cizince.“

Čtěte také

Pokud jste z předchozích slov nabyli dojmu, že je na tom český volejbal špatně, pak se nenechte mýlit. Kupříkladu takový Jiří Novák hrál deset let velice úspěšně nejvyšší francouzskou volejbalovou ligu za klub Paris Volley, získal vítězství v prestižní volejbalové Lize mistrů, a aby toho nebylo málo, v současnosti v pařížském klubu působí jako sportovní manažer.

„Je to jasné ocenění. Když vám takovou pozici dají, znamená to, že jste si ji zasloužili,“ upozorňuje Zdeněk Haník na adresu svého někdejšího reprezentačního svěřence. „Jiří Novák dokonce nesl Paříží olympijský oheň, což je pro zahraničního sportovce ohromná pocta!“

Čtěte také

Během rozhovoru odpověděl Zdeněk Haník na řadu dalších otázek. Mrzí ho, že je volejbal v Česku zastíněn hokejem a fotbalem? Jak moc úroveň hry záleží na materiální zázemí klubů? A jak často by měl trenér chválit?

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Haníkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio