Zbavte se předsudků. Květinu můžete dát i muži, tvrdí nizozemští květináři v Brazílii

Skleníky a fóliovníky většinou slouží k tomu, aby zelenina, ovoce nebo třeba květiny rostly ve větším teple a tudíž rychleji. Jsou ale země, kde se naopak takové kryté pěstírny musejí chladit. Například v Brazílii a tamní květinářské oblasti kolem města Holambra.

Brazílie je zemí přistěhovalců a to se odráží i v ekonomické činnosti – na jihu pěstují víno Italové, zelenině a ovoci se věnují Japonci a přes květiny tu jsou Nizozemci.

Ventilátory hučí, z fóliovníků vytahují teplo a vlhkost, skrz boční stěny se tak dostává dovnitř chladnější vzduch. Fóliovníky jsou plné rostlinek v malých květináčích. Některé vystrkují první lístky, jiné už kvetou a brzy půjdou do prodeje.

„Máme v létě trochu problém, protože v Brazílii je tropické klima. Kvůli teplu a vlhku je tu také vyšší výskyt škůdců a chorob, proto jsme investovali do chlazení. Děláme vše proto, aby rostliny prospívaly,“ popisuje Richard van den Broek.

Rostliny jsou symbolem lásky, něhy a porozumění

Patří do druhé generace květinářů. Jeho prarodiče nejdřív pracovali s dobytkem, prodávali mléko a také chovali drůbež. S flórou začal Richardův otec Geraldo. „V 80. letech jsem se rozhodl pěstovat květiny. Je to něco jiného, jiný trh, zcela odlišný byznys,“ vysvětluje.

Čtěte také

A prý šlo o dobrou volbu. To už se z oblasti kolem Holambry pomalu stávala květinářská velmoc. V 60. letech to s květinami zkusilo víc rodin, snad téměř všichni původem z Nizozemska. Geraldo van den Broek se nejdřív věnoval parožnatkám a slezníkům. Později zkusil malé kalanchoe a tlusticovité kolopejky. Přestože jsou náročné, dají se pěstovat intenzivněji a lépe vynášejí.

Nelze však říct, že by Geraldo jen počítal peníze. „Rostlina přenáší příznivou energii, dobré proudy. Osoba, která si může užívat přítomnosti květů nebo rostlin, má méně stresu, depresí, v rodině je hned víc lásky. Rostliny jsou symboly lásky, něhy a porozumění,“ domnívá se.

Fóliovníky jsou plné rostlinek v malých květináčích

Největší shon tu mají před Dnem matek

Rostliny stmelily i tuto rodinu. I sám Richard přiznává, že by si dráhu zemědělského inženýra vybral zcela svobodně a bez ohledu na rodinný obchod.

Dnes i pod jeho dohledem se tu vypěstují téměř tři miliony květináčů ročně. Hodně práce mají před Vánoci, kdy frčí hlavně červené květiny. Proto přidávají i malé vánoční hvězdy. Úplně největší shon je před Dnem matek.

„Kalanchoe se dobře prodává na Den otců, takže i na konci srpna tu máme napilno,“ dodává. Muži a květiny, to jde podle jeho slov dohromady. „Je třeba zbavit se předsudku, květina je dobrý dárek nejen pro ženy,“ zdůrazňuje.

autor: dkk
Spustit audio