Zázračná studentka se dostala na všechny elitní americké univerzity, z Břečťanové ligy si ještě nevybrala

10. duben 2017

Středoškolačku z amerického New Jersey přijali na všechny univerzity Ivy League, což je označení pro osm nejprestižnějších univerzit v USA. Tak úspěšný student se objevuje ve Spojených státech obvykle jen jeden ročně.

Ifeoma White-Thorpeová si může vybírat ze všech osmi univerzit, které do prestižní Břečťanové ligy patří. A k tomu navíc i kalifornský Stanford. Pomohlo jí mimo jiné vítězství v celostátní slohové soutěži a už na střední škole se stala předsedkyní studentské samosprávy.


Břečťanová liga je název původně sportovního sdružení osmi elitních soukromých univerzit na severovýchodě USA. Dnes se používá obecně jako označení pro tuto skupinu nejprestižnějších amerických univerzit jako celek. Patří mezi ně Harvard, Yale, Cornell, Columbia, University of Pennsylvania, Princeton, Dartmouth a Brown.

Zázračná studentka si svou školu ještě nevybrala. Původně chtěla nastoupit na Harvard, protože ten ji přijal první. Podle Ifeomy všechny nabízí skvělé podmínky pro studium její vytoužené biologie. V rozhodování jí moc nepomáhají ani rodiče, kteří dceři nechávají volnou ruku.

Na všechny školy takzvané Břečťanové ligy se obvykle dostane jeden student z celých spojených států. V roce 2014 to byl Kwasi Enin, Harold Ekeh v roce 2015 a minulý rok dvojice studentů Augusta Uwamanzu-Nna a Kelly Hyles.

autoři: jch , kla , jaw
Spustit audio