Závody jsou pro mě vysvobozením, říká Atletka roku Zuzana Hejnová

10. listopad 2013

Anketa Atlet roku 2013 zná svého vítěze – respektive vítězku. Je jí překážkářka Zuzana Hejnová, mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Jak přiznává, ankety pro ni představují adrenalin, stejně jako třeba závody – byť se v mnohém liší. „Ankety nemůžu ovlivnit, vždy je to na hlasujících,“ shrnuje překážkářka Zuzana Hejnová. „Naopak když stojím na startu, mám vše ve svých rukou.“

Vrcholový sportovec to rozhodně nemá jednoduché. Po sezóně plné neustálého trénování a závodů přichází obrovská únava, jeden volný měsíc – a pak opět vzhůru do nové sezóny.

Návrat do tréninkového procesu pro sportovce prý představuje vždy obrovskou dřinu. „Právě jsem se vrátila ze soustředění v Harrachově, kde toho bylo opravdu hodně. Připadá mi, že to snad bylo horší než kdy jindy,“ přiznává.

Závody tak pro ni představují vysvobození. „Na závodní sezónu se opravdu těším, protože to nejhorší už budu mít za sebou. Závody jsou za odměnu,“ usmívá se v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.