Zamyšlení nad školstvím

24. červen 2007
Výzvy přítomnosti

Už jen několik dní nás dělí od konce školního roku. Proto se dnes budeme zamýšlet nad školstvím. Zažil to leckdo, kdo má děti školou povinné. To překvapení, že dnešní škola je úplně stejná, jako byla ta naše. Stejné memorování, stejná nuda, stejný přezíravý postoj učitelů. Naštěstí to neplatí všude a ve všech školách, takže mnozí rodiče naopak poznávají, že ve školství během posledních dvaceti let přeci jen k nějakým změnám došlo.

Odpovídají však změny našeho školství změnám společenským a ekonomickým? A proč vlastně naše děti a mladí lidé chodí do školy? Co by se vlastně dnes mělo ve školách učit? Připravuje naše školství mladé lidi pro život ve společnosti, která je - slovy některých odborníků - na cestě k nové podobě civilizace? Jak se odráží změny života v globální vesnici, kterou se stal svět, na našem školství? To jsou některé z otázek určené pro hosta Výzev přítomnosti, profesora Radima Palouše. Pořad připravil Petr Vaďura.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.