Zákonné očkování našich dětí

13. březen 2006
Vaše téma

Pravidelné očkování českých dětí je dáno zákonem. Není-li závažný zdravotní důvod, pak dítě musí být podle tohoto zákona očkováno a to podle schváleného očkovacího kalendáře. Připomíná na úvod našeho rozhovoru s hlavním hygienikem České republiky Michael Vít. Pane doktore, jak zákon našeho státu naloží s rodiči, kteří své dítě nedají očkovat.

Vít: V České republice je těchto případů minimální počet, za minulý rok jsme na Ministerstvu zdravotnictví řešili asi čtyři případy, můžeme sice uložit jakousi sankci ve výši maximálně 10 tisíc korun. Na druhé straně by takové děti neměly navštěvovat předškolní zařízení, protože je tam větší riziko přenosu infekcí. Myslím si, že je důležité, že je potřeba rodičům vysvětlovat význam očkování. Na očkování jsme si u nás zvykli a je to zcela běžná záležitost, aniž si uvědomujeme, co to všechno znamená. Kdybychom neočkovali, tak jako tomu bylo v minulosti, tak na běžné infekční nemoci dříve zbytečně umíralo kolem 500 dětí za rok.

Je možné uhlídat, aby byly očkovány všechny děti?

Vít: Děláme si analýzy proočkovanosti v České republice, to znamená, že s kolegy pediatra a našimi epidemiology vedeme přesné statistiky. Zjištěno je, že očkovaných dětí je přes 97 procent, jsme na tom jednou z nejlepších zemí v rámci Evropy.

Jak jako hlavní hygienik naší republiky reagujete na argumenty rodičů, kteří mají názor, že by si dítě mělo nemoc prodělat?

Vít: Domnívám se, že takoví rodiče nemají dostatek informací, takže jim klidně, asertivně, bez emocí musíme vysvětlit, že při zanedbání očkování mohou být daleko těžší průběhy nemocí a i vzniknout různé komplikace, zanechat trvalý následek. Nevím, jak by maminka své dceři, kterou nenechá očkovat proti zarděnkám později měla nechtěný potrat nebo se jí narodilo postižené dítě. Takový rodič si musí uvědomit, že by to byla jednoznačně jeho vina a nechala přenést problémy do následující generace.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu