Žádné knedlo vepřo zelo? Žádný problém! Na Světové výstavě EXPO se představuje česká kuchyně, zájem je hlavně o pivo

19. březen 2022

Na Světové výstavě EXPO se kromě moderních technologií představuje i česká kuchyně. Jak se vaří česká jídla na poušti?

Součástí českého pavilonu je i typická česká kuchyně. „Nejsilnější jsou tu víkendy a s blížícím se koncem EXPO to nabírá na obrátkách. Denně uvaříme kolem 250 jídel. Je jich víc a víc, nestíháme dovážet,“ popisuje Lukáš Vokrouhlík, který si na chvíli odskočil od plotny.

Čtěte také

Návštěvníci tu mohou ochutnat tu nejznámější českou klasiku: hovězí guláš, svíčkovou i kachnu se zelím. „V muslimské kuchyni není vepřové maso, proto jsme na to byli předem připravení. Místo vepřového máme králíka a slaninu máme telecí nebo krůtí.“

Úprav se tak dočkala i jindy nedotknutelná svíčková. „Udělali jsme porcové balíčky masa v úpravě sous-vide, které balíme do krůtí slaniny. Tím jsme docílili toho, aby maso nebylo tak suché.“

10 sudů piva denně

Lukáš Vokrouhlík je kuchařským matadorem a EXPO v Dubaji není první Světovou výstavou, na které vaří. „Podstata zůstává stejná, ale během let se mění technologie a postupy. Samotné chutě se nemění.“

A o které jídlo je největší zájem? „Jde úplně všechno,“ usmívá se kuchař. „Velký zájem je i o české pivo, vytočíme průměrně deset sudů denně.“

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související