Začíná období rýmy a slzejících očí. Jaké jsou možnosti léčby alergie?

Alergií na pyl trpí okolo dvaceti procent obyvatel České republiky. Ukazují to čísla České společnosti alergologie a klinické imunologie. Právě tento druh alergie je u nás nejrozšířenější. Příznaky začínají lidé pociťovat už na přelomu zimy a jara, můžou se projevit právě v těchto dnech. Dalším nepříjemným měsícem bude duben, kdy začínají kvést břízy.

„Přestáváte cítit, protože se vám zalepí celý nos, začne vám téct z očí. Jarní alergie také přináší s sebou to, že začnete nosit spoustu kapesníků, nějaké další léky, které musíte užívat, abyste vůbec přežili jarní rozkvetlý den." Tak vypadá začátek jara pro alergika Michala z Prahy.

Čtěte také

Ne vždycky ale musí pacienti sahat jen po prášcích. Většina alergiků má dnes možnost využít vakcíny, které se už neaplikují pouze v injekcích, ale některé se podávají jako tableta pod jazyk. Taková léčba trvá i několik let, přibližuje alergolog Martin Fuchs z České společnosti alergologie a klinické imunologie.

„Alergen, který způsobuje potíže, dáváme cíleně pacientovi, abychom napravili jeho imunitu. U pylových alergiků lék aplikujeme mimo pylovou sezónu,“ říká lékař.


U pacientů do 18 let eviduje ústav od roku 2004 pouze šest podezření na nežádoucí účinky v podobě halucinací.

I běžné prášky je lepší užívat ještě před začátkem jara, třeba o týden dřív. Ale každopádně s prvními příznaky.

Léky tlumící projevy alergie, které jsou dostupné v Česku, jsou co do kvality srovnatelné s preparáty prodávanými ve zbytku Evropské unie. Za poslední roky nestáhl lékový ústav žádný takový přípravek z prodeje. A to ani ty, které nedávno způsobily u některých dětí halucinace.

„Nežádoucí účinek v podobě halucinace je pozorován u většiny léčebných přípravků ze skupiny antihistaminik, nicméně frekvence výskytu je uváděna zpravidla jako vzácně až velmi vzácně,“ říká mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová.

autor: lng
Spustit audio