Začíná 77. Pražské jaro. Nabídne izraelsko-palestinský orchestr nebo koncert na podporu Ukrajiny

Bez roušek a online přenosů, zato s desítkami zahraničních i českých umělců, začne ve čtvrtek večer 77. ročník hudebního festivalu Pražské jaro. Slavnostní zahájení má na programu jako každoročně Smetanovu Mou vlast. Na programu letošního ročníku je i mimořádný koncert na podporu Ukrajiny. Kdo vystoupí na letošním ročníku?

Uslyšíte třeba hudbu jednoho z nejvýznamnějších současných ukrajinských skladatelů Valentina Silvestrova v podání souboru kyjevských sólistů.

Čtěte také

„Je to smyčcový orchestr, který vyjel na turné do Itálie 23. února, kde je záhy dostihly zprávy o útoku na Ukrajinu,“ říká dramaturg Pražského jara Josef Třeštík. „Rozhodovali se, jak se zachovají. Nakonec padlo rozhodnutí zůstat mimo Ukrajinu a hrát ukrajinskou hudbu v Evropě.“

Ukrajinský soubor zahraje 2. června v kostele svatých Šimona a Judy.

Světové hudební talenty v Praze

Hned ve třech hudebních polohách poznají festivaloví diváci violoncellistu Gautiera Capuçona, letošního rezidenčního umělce. „Poslechnout si ho budou moct jako hráče recitálu bez doprovodu, potom v rámci komorního vystoupení s klavírním doprovodem a nakonec také jako sólistu Birminghamského symfonického orchestru,“ vypočítává ředitel festivalu Roman Bělor.

Semjon Byčkov, Gautier Capuçon a Česká filharmonie v Musikvereinu.

Festival měl ve čtvrtek večer ve Smetanově síni Obecního domu zahájit světoznámý klavírista a dirigent Daniel Barenboim. Kvůli zdravotním problémům ho nakonec nahradí dvacetiletý Thomas Guggeis, což je bývalý Barenboimův asistent. „Dirigoval třeba Staatskapelle Dresden a má před sebou patrně velmi slibnou kariéru,“ doplňuje Josef Třeštík.

Izrael a Palestina v harmonii

Německý dirigent stane v čele West-Eastern Divan Orchestra, ve kterém bok po boku hrají izraelští a palestinští hudebníci. Smetanova Má vlast tak v podání těchto umělců získá další rozměr.

Několika koncerty Pražské jaro připomene 200. výročí narození belgicko-francouzského romantika Césara Francka. Symfoniemi Antonína Dvořáka nebo Dmitrije Šostakoviče pak festival 3. června uzavřou vídeňští filharmonici.

autoři: Tomáš Maleček , and
Spustit audio

Související