Zachránit hudební festivaly je pro stát dobrý obchod, tvrdí Michal Thomes, organizátor Rock for People

Letošní léto bude bez hudebních festivalů. Do jejich konání zasáhla pandemie koronaviru. „Letos festivaly probíhají spíš v transformovaných verzích. K originálům ale mají daleko,“ shrnuje Michal Thomes, předseda Festivalové asociace FESTAS a také organizátor Rock for People.

Organizátoři hudebních festivalů jsou v současnosti v obtížné pozici. Předpovídat další vývoj je téměř nemožné, navíc se reprodukční číslo koronaviru opět zvyšuje. „Většina pořadatelů je ale optimistických, věříme, že se situace bude nadále rozvolňovat,“ říká pořadatel Rock for People.

Hudební festivaly a podobné akce hrají podle něj významnou roli. Nejen pro fanoušky, ale i pro stát. „Jen oněch 23 festivalů, které jsou v asociaci FESTAS, vygeneruje ročně půl miliardy korun ve formě přímých daní a odvodů. Nejde o zanedbatelné prostředky,“ zdůrazňuje Michal Thomes.

Pomoc kulturním akcím

Vláda nedávno schválila záměr na speciální dotační program pro kulturní a kreativní průmysl. Odsouhlasila, že by do sektoru nedotované kultury měla jít až miliarda korun – pokud bude schválen schodek státního rozpočtu ve výši půl bilionu. 

„Myslíme, že by ta částka ve finále mohla být štědřejší, protože pro festivaly z této miliardy půjde nakonec nějakých 80 milionů. Pokud festivaly pro stát generují půl miliardy ročně, pořád je to pro stát dobrý obchod,“ počítá. 

Celý rozhovor s Michalem Thomesem si můžete kdykoliv poslechnout ze záznamu.

Spustit audio

Související