Zachovat autentickou atmosféru. Kapela Bandjeez dokončila album Davida Stypky. Na koncertech ho nahradí jeho hudební přátelé

Získal si respekt a přízeň posluchačů, kolegů z hudební branže, ale i hudebních kritiků – a to velmi rychle. V pátek vychází poslední deska Davida Stypky, kterou po jeho smrti dokončila jeho kapela Bandjeez. Jmenuje se Dýchej.

Písně z roku 2018

Farmářům – tak se jmenuje první singl z nového alba Dýchej. David Stypka na něm začal pracovat už v roce 2018. Kapela Bandjeez pak citlivě uchopila rozpracované písně a dokončila je tak, aby byla zachována jejich autentická atmosféra.

Čtěte také

Deska vznikala tři roky, ale točilo se od minulého podzimu, kdy už jsme věděli co konkrétně chceme. Měli jsme za cíl album dodělat. Když už jsme měli finální podobu, tak jsme se museli zaradovat, jak moc se to povedlo. Jestliže deska Neboj byla o strachu, tak Dýchej je o naději,“ říká bubeník Matěj Drabina.

Nový rozměr skladeb i textů

Na albu je jedenáct nových písní. U začátku natáčení byl i Martin Červinka, který Davida Stypku objevil. Také on až teď objevuje některé skryté souvislosti a sdělení, které ani on sám netušil.

A to mě úplně šokovalo, protože když posloucháte s přestávkou tři roky dokola stále stejné písničky, myslíte si, že o nich víte všechno. A ukázalo se, že když se změní souvislosti a dokončí se to, písničky dostanou další rozměr. Pak si přečtete texty. To jsem udělal a zjistil jsem, že mají ještě něco jiného, než jsem si myslel,“ říká.

Jedna z písní se jmenuje Růže, kde David Stypka prosí, ať mu vesmír pomůže: David měl přítelkyni, kterou miloval a měl s ní tři děti. Měl skvěle nastartovanou kariéru, o tom vždycky snil. Píseň Růže je vlastně jedna z věcí, která je napsaná s nadhledem, a myslím si, že i s jistou dávkou humoru. A to je pro Davida trochu atypické. Ale i takové písně na albu jsou,“ doplňuje Martin Červinka.

Vzpomínky v šuplíku

Podle bubeníka Bandjeez čas ukáže, jestli vydají nějaké další skladby s hlasem Davida Stypky – nevylučuje, že by v šuplíku mohly být ještě další. A fanoušci se už příští rok v únoru dočkají speciálního vzpomínkového koncertu v hale O2 universum – na něm písně Davida Stypky zazpívají jeho přátelé z hudební branže.

autoři: Jiří Štefl ,
Spustit audio

Související