Začala evakuace civilistů, podle Ruska platí příměří. Válka na Ukrajině hodinu po hodině, den třináctý

Rusko má v úterý otevřít humanitární koridory na Ukrajině. Má tím umožnit volný a bezpečný odchod obyvatel z Kyjeva, Mariupolu nebo Charkova. Jde už o nekolikátý pokus – ty dosavadní selhaly i kvůli neustálému ostřelování oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v novém videu obrátil k Ukrajincům i ze zahraničí. Sám zůstává v Kyjevě, na videozáznamu prochází vládní budovou a sedí ve své kanceláři v centru ostřelované metropole.

Přímo v zákopech kolem hlavního města Kyjeva už zaujali své pozice první vojáci cizinecké legie. Tu Ukrajina zřídila už před několika dny a postupně se do ní hlásili dobrovolníci z různých zemí světa, respektive ze zemí, kde jim účast v cizinecké legii nezakazuje zákon.

Na Ukrajině se tak sešli bojovníci převážně ze Spojených států, Velké Británie, Švédska, Litvy, Mexika a dokonce i Indie.

Spojené státy posílají do Evropy dalších přibližně 500 vojáků spolu s vojenskou technikou. Oznámil to Pentagon s tím, že jde o další posílení hlavně východního křídla Severoatlantické aliance kvůli ruské válečné agresi na Ukrajině. Počet amerických vojáků v evropských zemích NATO tím přesáhne hranici sta tisíc.

Další kapacity pro uprchlíky

Hejtmani budou s ministrem vnitra řešit další kapacity pro uprchlíky. Přibývá totiž lidí, kteří nemají v Polsku ani Česku příbuzné. Dosud nejvíc jich zaznamenala pohraniční stráž v neděli, kdy polskou hranici překročilo přes 140 tisíc lidí. Podle polských úřadů ale přibývá těch, kteří nemají mimo Ukrajinu žádné kontakty a neví, na koho se obrátit s žádostí o pomoc.

Hejtmani budou s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) řešit, kolik uprchlíků z Ukrajiny zvládnou přijmout kraje. V Praze museli v pondělí kvůli množství čekajících lidí přerušit přijímání nových běženců v asistenčním středisku v Kongresovém centru.

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu

Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1. Podle ruského vicepremiéra Alexandera Novaka by k tomu Moskva sáhla, pokud by Západ zakázal dovoz ruské ropy. Prohlásil to v pondělí večer v ruské státní televizi. Podle Novaka by z takového vývoje neměla prospěch ani jedna strana.

Čtěte také

I v pondělí pokračovala vyjednávání mezi ukrajinskou i ruskou stranou, výsledkem jsou zatím pouze koridory – i úterní trasy humanitárních koridorů ale vedou na okupovaná území do Ruska a Běloruska. Ukrajina obvinila Rusko, že snahu o evakuaci civilistů z ostřelovaných měst nemyslí upřímně. 

Ve čtvrtek se má setkat šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov s jeho ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Mluvit spolu budou během diplomatické konference v turecké Antalyi. 

Podle Kremlu je Rusko připravené okamžitě boje na Ukrajině zastavit - pokud ovšem Kyjev splní ruské podmínky: Ukrajina přestane bojovat, změní svou ústavu tak, aby byla země neutrální, uzná Krym jako ruské území a Doněcké a Luhanské republice přizná nezávislost, což ukrajinský prezident odmítl.

Celý Speciál Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus najdete hodinu po hodině v audiozáznamu.

autor: Jan Pokorný
Spustit audio

Související