Ruské jednotky pokračují v útoku. Válka na Ukrajině hodinu po hodině, den jedenáctý

Ruská ofenzíva neustává, soustřeďuje se hlavně na obklíčení Kyjeva, Charkova a Mykolajiva a vytvoření pozemního koridoru z Ruska na anektovaný Krym. Ukrajinský generální štáb varuje, že ruští vojáci hodlají obsadit další důležitý objekt infrastruktury – přehradu Kanivské vodní elektrárny, která je součástí kaskády na Dněpru. Poslechněte si souhrn dění hodinu po hodině, názory expertů i zkušenosti reportérů přímo z místa.

Kvůli ruské invazi opustí Ukrajinu do konce tohoto víkendu zhruba milion a půl lidí. Mezi nimi byl i jedenáctiletý chlapec ze Záporoží, který slovenskou hranici přešel sám jen s igelitovou taškou, pasem a telefonním číslem napsaným na ruce. Jeho rodiče museli zůstat doma. Ve Speciálu uslyšíte, jak uprchlíkům pomáhají lidé v Česku i na Slovensku.

Zatímco oni se dostal do bezpečí, obyvatelé obléhaného Mariupolu se vyhlášené evakuace nakonec v sobotu nedočkali. Ruští vojáci totiž podle úřadů i přes vyhlášený klid zbraní pokračovali ve střelbě. Další pokus o koridor se má uskutečnit v neděli odpoledne. Také o tom v první hodině Speciálu.

Čtěte také

„Stát se připravil dobře,“ hodnotí reakci Česka na příchod lidí z Ukrajiny Jan Schroth, poradce v migračních otázkách pro Organizaci pro evropskou spolupráci a rozvoj (OECD). „Základní je v této chvíli to, aby všichni, kteří přijíždějí, dostali informace, dozvěděli se o svých právech i povinnostech,“ zdůrazňuje Schroth ve druhé hodině Speciálu. Jak Evropská unie tuto migrační vlnu zvládne? 

Jak vypadá situace na hranicích Ukrajiny a Polska, o tom ve třetí hodině Speciálu uslyšíte od reportéra Jaromíra Marka přímo z místa. Získat pomoc je ovšem mnohem složitější pro ukrajinské Romy, kteří také opouštějí zemi, v níž se válčí. 

Čtěte také

Proč je tak složité vyjednávat s Ruskem, vysvětluje ve čtvrté hodině Speciálu bývalý diplomat Petr Kolář. Podle něj se Vladimir Putin staví do role cara, kterému jeho okolí zřejmě nedává pravdivé informace, protože ho nechce popudit. Jak se válka projevuje v prostoru informací a dezinformací, popisuje v závěru Speciálu mediální analytik Josef Šlerka.

Bojům na Ukrajině se věnujeme celý den, poslouchejte naše živé vysílání.

autoři: Jan Pokorný , kac
Spustit audio