Za znásilnění podmínku? Dohoda o vině a trestu je křehký kompromis, vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti

20. září 2023

Ministerstvo spravedlnosti chce zjistit, jestli je správně nastavený systém dohod o vině a trestu. České soudy jich podle údajů resortu schvalují rok od roku víc. Dohod přibývá i u těch nejhorších zločinů, jako jsou vraždy nebo znásilnění. „Způsob, jakým jsou využívány, je výsledkem relativně křehkého kompromisu mezi skupinami odborné veřejnosti – advokáty, státními zástupci a soudy,“ popisuje náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák z hnutí STAN.

Reagujete i na nedávný případ muže, který zneužíval a znásilňoval chlapce? Soud v srpnu schválil dohodu, podle které dostal podmíněný trest.

Čtěte také

Nerad bych komentoval konkrétní případy, jako právník vždycky říkám, že nebudu komentovat případ, kde neznám spis, ale zároveň nemůžu zastírat, že bychom nevnímali a necítili veřejnou debatu, která se po tomto případě objevila mezi politickou veřejností i v mediálním prostoru.

Má být dohoda o vině a trestu používána pro všechny typy trestních činů?

Domnívám se, že to nevadí, i když v rámci debaty můžeme dospět k názoru, že by se to mělo změnit. Ale je potřeba zmínit to, že i nejvyšší státní zastupitelství ve státní metodice, kterou vydává pro státní zástupce, přímo označuje určité typy nejzávažnějších trestních činů, jako jsou právě činy spáchané na zvlášť zranitelných obětech, typicky dětech, kde by měl státní zástupce, který dohodu uzavírá, maximálně zvážit všechny okolnosti toho, zda uzavření dohody je možné.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související