Za krizi v Řecku mohou tamní politici, říká publicistka Soňa Dorňáková Stamu

30. září 2013

Neutěšená ekonomika, pomoc zemí eurozóny, stávky a demonstrace. To jsou témata, která se v posledních letech v souvislosti s Řeckem skloňovala nejčastěji. A jaká je v této jihoevropské zemi situace dnes? „Špatná,“ neskrývá publicistka Soňa Dorňáková Stamu, která v Řecku žije.

Menší platy, nižší penze a návrat do doby přibližně před deseti lety – alespoň co se týče životní úrovně. Tak Soňa Dorňáková Stamu v rozhovoru s Janem Pokorným shrnuje, jak se na Řecku podepsala ekonomická krize.

„Nejhůř jsou na tom ti nejchudší, ale i střední třída,“ popisuje. „Lidé tu byli zvyklí žit na vysoké noze. Banky půjčovaly komukoliv. Pak přišla krize a všichni se museli začít uskrovňovat.“

Kdysi si prý Řekové mysleli, že za všechno může zahraničí. Nyní je podle Soni Dorňákové Stamu jasné, že na vině je někdo jiný. „Jsou to řečtí politici, ať už konzervativci, nebo demokraté. Stát si vedli podle svého a dovedli ho tam, kde je dnes,“ podotýká.

Čtěte také

Připomeňme si, co se vlastně v roce 2010 v Řecku stalo. Ukázalo se, že státní dluh je neúnosný, stát je prolezlý korupcí, nikdo nevybírá daně, lidé je neplatí – a že se s tím bude muset něco dělat. „Bylo to jasné už v minulých desetiletích, politici s tím však nic dělat nechtěli,“ upozorňuje publicistka.

Jak se s celou situací vyrovnávají řečtí voliči? Jaký vliv má v současném Řecku neonacistický Zlatý úsvit? A jsou namístě obavy před cestou do Řecka? I na to se Jan Pokorný mezi 10. a 11. hodinou zeptal.

Záznam celého rozhovoru se Soňou Dorňákovou Stamu a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio