Za emisní kontrolu možná zaplatíte víc. Může za to nový způsob testování aut

Emisní stanice za týden změřily asi sedmadvacet tisíc aut. Novým, přísnějším testem od začátku roku neprošlo na šest set z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva dopravy. Technici v on-line programu vyplňují důležité informace o vozidlu, jako je například stav tachometru. Musí také pořidit několik fotografí a uložit je do systému.

Na emisní stanici na Bohdalci sleduji, jak technik Pavel Dolejš při kontrole postupuje. Než se auto dostane na samotné měření, stráví technik desítky minut vyplňováním on-line formuláře, ve kterém nesmí udělat chybu.

„Pokud jde o nové vozidlo, které je po čtyřech letech na první technické, musím všechno vypsat tohle všechno,” ukazuje mi. „Zabere to delší dobu než samotné měření.”

Zhruba po půlhodině vyjíždí z tiskárny protokol o tom, že naše vozidlo splnilo emisní podmínky. Vedoucí stanice tvrdí, že zřejmě budou muset zvednout ceny. „Museli jsme si koupit přístroje a program, a navíc nestihneme tolik aut, co jsme stihli dřív.”

Zdražování zvažují i jiné emisní stanice v Česku. Například ve Znojmě zvedli ceny za emisní prohlídku o sto až dvě stě korun.

autor: hbc
Spustit audio