Wi-fi připojení má chybu. Hackeři se můžou dostat i k zakódovaným informacím

Bezpečnost bezdrátového internetového připojení ohrožuje závažná chyba. Odborníci z univerzity v belgické Lovani zjistili, že šifrovací protokol WPA2 se dá poměrně lehce zneužít. Tento typ zabezpečení používá většina wi-fi sítí.

Hackeři se můžou dostat k informacím dosud považovaným za zakódované, v ohrožení tak mohou být čísla platebních karet, hesla, maily a fotografie. „Hackeři by chybu mohli využít i k šíření škodlivého softwaru,“ říká zahraniční redaktor Ondřej Klapal, dodává ale, že v tomto případě by museli být blízko oběti.

Britské Národní centrum kybernetické ochrany podle deníku Guardian uvedlo, že by neměla být ohrožena data z lépe zabezpečených stránek. Ty se poznají tak, že adresa začíná písmeny http – takové šifrování používá internetové bankovnictví nebo zpravodajský server iRozhlas.cz.

V ohrožení jsou všechny wi-fi sítě, které protokol WPA2 používají, obezřetní by ale měli být uživatelé systému Linux a Android. Společnost Google slíbila řešení do několika týdnů, konkurenční Microsoft tvrdí, že opravu u všech ještě podporovaných verzí Windows už vydal.

Americké ministerstvo pro národní bezpečnost pak doporučuje aktualizaci softwaru, který vydávají prodejci. To se netýká jen počítačů, telefonů a dalších zařízení, která wi-fi signál přijímají, ale i zařízení, která ho rozšiřují – modemů a routerů.

autor: kla
Spustit audio