The Who

16. prosinec 2006
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Letošní podzim byl ve znamení návratu nahrávek nejslavnějších skupin 60. let, a tak po skupině Beatles a jejich albu Love přichází i skupina The Who po 24 letech s novou nahrávkou. A právě této skupině je věnován dnešní díl seriálu.

Skupina The Who je známá asi od roku 1964, kdy koncertovala po celém Londýně. Proslavila se hlasitými a divokými koncerty. Na jednom z nich zlomil kytarista Pete Townshend nešťastnou náhodou o nízký strop krk své kytary, kterou pak vzteky rozbil o podlahu. Publikum bylo u vytržení a tak vzniklo pověstné rozbíjení nástrojů po každém koncertu. Hudební kritici se shodují na tom, že Pete Townshend byl jedním z nejlepších rockových kytaristů a skladatelů a Keith Moon byl určitě nejschopnějším bubeníkem, jaký kdy hrál rock'n'roll.

Význam The Who spočívá především v přeměně syrového bílého rythm&blues v hard rock a heavy metal. Úspěšnou sérii singlů začala Townshendova skladba "I Can't Explain". Do Top 10 se dostaly také "Anyway, Anyhow, Anywhere" a "My Generation", která se díky slavnému sloganu "Doufám, že umřu dřív, než zestárnu" stala hymnou londýnské mládeže.

Pete Townshend je v knize Steva Turnera Touha po nebi označován za jediného umělce, který si byl vědom spasitelského odkazu rokenrolu. Písně jako Anyway, Anyhow, Anywhere, My Generation, I Can't Explain dávaly mladým posluchačům pocit naděje. Síla té hudby naznačovala, že existuje cosi lepšího, co nás přesahuje. Podobně jako jeho souputníci i Townshend vyzkoušel LSD. Po této zkušenosti uvěřil, že boží zjevení tohoto věku neboli avatár je indický guru Meher Baba. Ten učil, že právě ego nás poutá ke světu iluzí a jedině naprostou oddaností Bohu můžeme dosáhnout svobody a naplnění.

Oddanost Babovi nasměrovala Townshendovu frustraci novým směrem a změnila jeho názory. Svých dřívějších skladeb se ale nezřekl, neboť Baba mu k nim podal nové vysvětlení. A tak slova písně Anyway, Anyhow, Anywhere: "Nic mi nezabrání v cestě - ani zamčené dveře, nechoďte po cestách, které vám nalinkoval někdo jiný" začal chápat jako vyznání člověka, který nepřestává toužit po štěstí a zoufale hledá způsob, jak se dostat z pasti, kterou se pro něj stal život.

Z hlediska svého nového náboženského pohledu mohl Townshend vidět své písně jako volání po spáse. Skladbu Anyway, Anyhow, Anywhere napsal po poslechu nahrávek Charlie Parkera. Tehdy jej fascinovala vnitřní svoboda, kterou dával jazz člověku žijícímu v zajetí gangsterů a prodavačů drog. "Ta věc působila možná arogantně, ale byl to můj první pokus napsat píseň o duchovním světě," říka Townshend.

Jak už jsme řekli od roku 1969 začalo učení Meher Baby ovlivňovat jeho tvorbu s Who, což vygradovalo v první rockové opeře na světě. Dvojalbum Tommy bylo alegorií pouti od duchovní temnoty k uvědomění si Boha. Díky výjimečné hudbě i sjednocujícímu provokativnímu příběhu slepého, hluchého a němého chlapce se zapsala opera Tommy natrvalo do rockové historie. Skupina Tommyho představila i na prestižních světových scénách. Turné po USA zaznamenalo nebývalý úspěch, v popularitě jim z britských kapel mohli konkurovat pouze Rolling Stones.

V příspěvku byly použity ukázky z těchto skladeb:

My Generation
Anyway, Anyhow, Anywhere
I'm Free

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.