Vystupoval jsem pod legendou. Jen manželka a rodiče věděli, co skutečně dělám, popisuje šéf BIS Koudelka

Bývalý prezident Miloš Zeman sedmkrát odmítl vládní návrh povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku do generálské hodnosti. Jaké je hodnost konečně obdržet? S Koudelkou se Radiožurnál sešel v jeho kanceláři pár hodin poté, co ho prezident republiky na brigádního generála povýšil. Poslechněte si celý rozhovor, který s ním vedl Jan Pokorný.

Prezident republiky při aktu povyšování generálů děkoval také manželkám. Vaše paní tam nebyla, ale co vám na to řekla, že už jste brigádní generál?

Moc mi blahopřála, samozřejmě, protože celou dobu, těch několik uplynulých let, když jsme tady zažívali neustálé odmítání povýšení, to prožívala stejně jako celá rodina se mnou.

Mrzelo vás hodně, že vás Miloš Zeman sedmkrát odmítl?
Mě to mrzelo jenom poprvé. Pak už jsem si zvykl a na moji práci to nemělo žádný vliv, žádný dopad.

Jak jste vnímal jako šéf civilní kontrarozvědky to, že Petr Pavel otálel s využíváním kanceláří po týmu bývalého prezidenta a nechtěl se odstěhovat hned na Hrad, dokud se to tam nevyčistí a nedá do pořádku?
Nemůžu komentovat kroky pana prezidenta, ale z mého pohledu udělal dobře.

Pod legendou 25 let

Vaše manželka vždycky věděla o tom, co děláte?
Ano, moje žena to věděla od začátku. Od první chvíle to věděli akorát moje žena a moje rodiče.

Jaký to je život, když nemůžete říct, co děláte?
No, je to hlavně zpočátku složité a musíte mít k sobě partnera, který to hraje s vámi. Já jsem vystupoval 25 let pod legendou, pod kterou mě znalo celé moje okolí, včetně mých kamarádů, známých, včetně kamarádů a známých mojí ženy a včetně jejích rodičů. Takže samozřejmě to nebylo úplně komfortní, ale jinak to prostě dělat nešlo.

Když potom zjistili vaši kamarádi nebo další lidé z vašeho okolí, co děláte, jaké to bylo?
Bylo to pro ně samozřejmě překvapení. Překvapení to bylo pro mé děti, pro mé dcery, které tomu nechtěly věřit. Překvapení to bylo i pro rodiče mojí ženy. Ty tomu také nechtěli moc věřit a vcelku vyčítali mojí manželce, že jim to neřekla. A pro všechny moje kamarády to bylo překvapení pochopitelně.

Jaké jsou narativy ruské propagandy? Proč generál nazývá dezinformace cizí propagandou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný , agf
Spustit audio

Související