Vyplatí se v práci přetvářka? Okatě předstíranému zájmu se raději vyhněte, radí vědci

Je lepší upřímnost, nebo přetvářka? Zatímco většina lidí i podle vědeckých studií obecně oceňuje spíš přirozenost a upřímnost, ukazuje se, že někdy je lepší předstírat zájem o druhé. Podle psychologických studií to může pomoct hlavně na pracovišti. Vyplatí se, nebo ne?

Například u lékařů na tom podle BBC není vlastně nic špatného. Britská veřejnoprávní televize například popisuje případ lékařky, která, aby o své pacienty dobře pečovala, se musí vcítit i do lidí, kteří si za své problémy často mohou sami kvůli špatné životosprávě.

Jak řekla doktorka Rebeka Bernardová, musí se jako profesionálka často přemáhat, i proto, že pozitivní a empatický přístup může pomoci při léčbě.

Podle jedné studie lidé, kteří se chovají jako spokojení extroverti, se opravdu v práci cítí líp, i když takoví ve skutečnosti nejsou. Přílišný předstíraný zájem ale nepomáhá, upozorňuje psycholožka ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii Monica Worlineová.

Zásadní je podle ní to, jestli se člověk snaží vytvořit lepší prostředí mezi kolegy, anebo jimi účelově manipulovat. Worlineová dokázala, že lidé daleko víc oceňují upřímnost a hlavně dokáží jí rozpoznat líp, než si mnozí myslí.

autor: znk
Spustit audio