Výlety z naturistické KOVERSADY na Istrii

V blízkém Vrsaru se často koná rybí slavnost ("riblja festa"). Na přístavní promenádě se nabízí čerstvě připravené plody moře (kalamari) či grilované rybky. Kulinářský zážitek za přijatelnou cenu. Též večeře se selátkem na rožni v dobré restauraci při cestě z Koversady na Rovinj je jen pro české jedlíky.

Jedeme to vyplavat. Slavnostní večeře s ústřicemi v Limském fjordu je nevšedně kulinářským, společenským i romantickým zážitkem. Limská zátoka chobotovitého tvaru dlouhá 10 km je přírodní atrakcí skandinávského typu na Balkáně. V restauraci FJORD u moře máme pravé ústřice ("ostrige, kamenice") z místních sádek, salát "od mekušaca" (chobotnice aj.), úžasně kuchařsky zpracované mořské škeble ("dagnje"), aj. Máte-li společnici se smyslem pro romantickou atmosféru a dobrou pohodu, budete ještě dlouho vzpomínat. Na ceny při úspěšném zážitku z dovolené zapomenete dřív.

Obecnosti

Ceny všeho v Chorvatsku jsou 2x-4x vyšší než v ČR. Spoléhání na turizmus u nejkrásnějšího evropského moře - Jadranu je však pro celkovou prosperitu země málo. I tak by ovšem chorvatský cestovní ruch vyžadoval v EU mnoho výjimek a investic. Na Istrii je (cenově) zajímavé víno (Malvazija) a rakija (50 %-ní) u vinařů ("podrum").

Za 2 týdny pobytu jsem se téměř nesprchoval. Jsa vyučen českými balneology ctím pouze dlouhodobé působení jadranské vody a slunce na pokožku, i vlasy. Funguje to proti kožním alergiím, exemům, lupině (psoriasis), astmatu (nejde-li o prašné písečné pláže aj.). Prostě čím více a déle mořské vody a slunce (mimo poledne a s účinnými krémy), tím lépe. Partnerka si ovšem své vlasy koupe v mořské vodě denně (trvalá netrvalá). Suvenýry budiž výhonky rozmarýnu a bobkový list. Povzbudí pak chuťové buňky i zažívání doma. Už se těšíme na svíčkovou v oblíbené restauraci Mlýn u Jihlavy. Jadran je stále kouzelné (leč už výžívně drahé) moře.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio