Vydáváme se na jižní Moravu. Co v tomto kraji ochutnat?
Chystáte se ještě o prázdninách na dovolenou na jižní Moravu? Doporučíme vám spoustu místních specialit. Ochutnáte raději znojemský guláš, čerstvé kvašáky nebo dáte přednost výletu na vinnařské stezky?
Čechy, Morava, Slezsko. Města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat na Jižní Moravu. Je to oblast dosti rozmanitá a též rázovitá. Měl jsem to štěstí a na některých místech této části Moravy jsem strávil několikery prázdniny. Zažil jsem vinobraní na blatnických Roháčích a křesťanské poutě ke svatému Antonínkovi. Prodávají se tu jako speciální delikatesa pro děti modlitební růžence. Co korálek to bonbon.
Jsem sice proti cukru, ale jako děti jsme to milovaly a byly jsme ochotni se kvůli takové dobrotě celý růženec poctivě pomodlit,.. ovšem s plnou pusou. Poblíž Znojma jsem zažíval svoje první domácí zabíjačky. Na to je však v této době příliš velké horko. Hrdinou zmíněné oblasti je třeba znojemský guláš, znojemská omáčka s hovězím a vůbec všechno dotud je poznamenáno znojemskými okurkami. Mimochodem včera tu proběhly na hlavním náměstí tradiční Slavnosti okurek.
Pokud jste ještě nikdy neochutnali nefalšované čerstvé kvašáky, což jsou velké okurky naložené s vinnými listy a rychle zkvašené na slunci, máte jedinečnou příležitost. V oblasti révy vinné pak můžete ochutnat vinařský guláš, nebo tzv. pěrky, kynuté bramborové knedlíky se švestkami. Úplnou gastronomickou bombu jsem pak zažil prvně v životě v Zaječí na Břeclavsku u vinařů zvaných Autentisté. Kromě jejich unikátních přírodních vín, mi nabídli tzv. šjratofli, což je bramborové těsto promaštěné sádlem, zavinuté do štrůdlového designu, sypané cukrem a mákem. Neuvěřitelná delikatesa. Šjratofle se tomu přezdívá proto, že to tak z boku vypadá.
Jsme tu prostě v ráji vinařů i gastronautů. Celé léto můžete nahlížet do sklepů, koštovat a nebo se vydat na vinnařské cyklo stezky. Např. “Moravská vinná” je dlouhá 300 kilometrů a spojuje starobylé Znojmo se slováckou metropolí Uherským Hradištěm. V Mikulově bych zase doporučil vyhledat bývalý rabinát a dům, kde žil slavný Rabbi Löw, autor tajemného pražského Golema. Když budete mít štěstí, nabídnou vám tu nevídanou židovskou košer kuchyni. Jihomoravský kraj je velký a gastronomicky velmi pestrý a tak se sem ještě určitě v nějaké příští glose rád vrátím.