Vydáváme se na jižní Moravu. Co v tomto kraji ochutnat?

4. srpen 2018
Glosa Pavla Maurera

Chystáte se ještě o prázdninách na dovolenou na jižní Moravu? Doporučíme vám spoustu místních specialit. Ochutnáte raději znojemský guláš, čerstvé kvašáky nebo dáte přednost výletu na vinnařské stezky?

Čechy, Morava, Slezsko. Města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální recepty a suroviny. Pojďme se dnes podívat na Jižní Moravu. Je to oblast dosti rozmanitá a též rázovitá. Měl jsem to štěstí a na některých místech této části Moravy jsem strávil několikery prázdniny. Zažil jsem vinobraní na blatnických Roháčích a křesťanské poutě ke svatému Antonínkovi. Prodávají se tu jako speciální delikatesa pro děti modlitební růžence. Co korálek to bonbon.

Jsem sice proti cukru, ale jako děti jsme to milovaly a byly jsme ochotni se kvůli takové dobrotě celý růženec poctivě pomodlit,.. ovšem s plnou pusou. Poblíž Znojma jsem zažíval svoje první domácí zabíjačky. Na to je však v této době příliš velké horko. Hrdinou zmíněné oblasti je třeba znojemský guláš, znojemská omáčka s hovězím a vůbec všechno dotud je poznamenáno znojemskými okurkami. Mimochodem včera tu proběhly na hlavním náměstí tradiční Slavnosti okurek.

Slavnosti okurek ve Znojmě potrvají do pátku

Pokud jste ještě nikdy neochutnali nefalšované čerstvé kvašáky, což jsou velké okurky naložené s vinnými listy a rychle zkvašené na slunci, máte jedinečnou příležitost. V oblasti révy vinné pak můžete ochutnat vinařský guláš, nebo tzv. pěrky, kynuté bramborové knedlíky se švestkami. Úplnou gastronomickou bombu jsem pak zažil prvně v životě v Zaječí na Břeclavsku u vinařů zvaných Autentisté. Kromě jejich unikátních přírodních vín, mi nabídli tzv. šjratofli, což je bramborové těsto promaštěné sádlem, zavinuté do štrůdlového designu, sypané cukrem a mákem. Neuvěřitelná delikatesa. Šjratofle se tomu přezdívá proto, že to tak z boku vypadá.

Jsme tu prostě v ráji vinařů i gastronautů. Celé léto můžete nahlížet do sklepů, koštovat a nebo se vydat na vinnařské cyklo stezky. Např. “Moravská vinná” je dlouhá 300 kilometrů a spojuje starobylé Znojmo se slováckou metropolí Uherským Hradištěm. V Mikulově bych zase doporučil vyhledat bývalý rabinát a dům, kde žil slavný Rabbi Löw, autor tajemného pražského Golema. Když budete mít štěstí, nabídnou vám tu nevídanou židovskou košer kuchyni. Jihomoravský kraj je velký a gastronomicky velmi pestrý a tak se sem ještě určitě v nějaké příští glose rád vrátím.

Spustit audio