Vyčarujte si doma atmosféru rakouských Alp. Recept na pravé korutanské taštičky krok po kroku

Atmoféru rakouských Alp si můžete připravit i doma. Náš reportér pátral po tom, jakou chuť mají Alpy, a zjistil to. Jako korutanské taštičky.

Jedna z mnoha horských chat v Alpách, kde si host může dopřát pravé korutanské taštičky, se jmenuje Pritzhütte a nachází se v okolí Katchbergu. Kuchyni tady má na starosti paní Sabine.

„Děláme tady taštičky plněné masem s kysaným zelím, na sladko plněné mákem nebo jen s rozmačkanými bramborami. Nejtypičtější jsou slané tvarohové taštičky, ale dovnitř se dá dát skoro cokoliv. V Korutanech jsme na plněné těstoviny odborníci,“ říká usměvavá paní Sabine.

Taštičky jsou dost velké, asi jako pěst, a tak jejich příprava není vůbec jednoduchá práce. Proto místní říkají, že teprve když se mladá dívka naučít Kasnudeln sama připravovat, může uvažovat o vdavkách.

Na talíř se vejdou taštičky tak zhruba tři taštičky a chutnají skvěle. Zvlášť když vám k jídlu hospodský nejen natočí pivo, ale rovnou i zazpívá. „Zpívání je od malička můj koníček. Mám rád korutanské lidové písničky, ale vždycky záleží na náladě a na hostech,“ svěřuje se hospodský Andi Neuschitzer.

Společnost se sešla veselá, a tak ještě po dobrém jídle rozlévá Zirbenschnaps – voňavý likér ze šišek borovice. Na zahřátí ideální, ale pozor, aby hostům neujela poslední drožka.

Pro rakouské Alpy jsou typické ovocné nebo bylinkové likéry. Nejtypičtější je Zirbenschnaps, vyrábí se ze šišek alpské borovice zvané limba
autor: vid
Spustit audio