Výborné pro formování charakteru, říká učitel po dvou letech v romské osadě pod Tatrami

20. červen 2016

Na dva roky zcela změnili svůj život. Dva mladí lidé z projektu Teach for Slovakia přerušili práci, kariéru a přestěhovali se do romské osady. Dva roky učili v čistě romské škole a teď jim toto životní dobrodružství končí.

Lucia Kažimírová vystudovala management a nikdy před tím žádné děti neučila. Teď měla dva roky na starosti matematiku, angličtinu a hudební výchovu. Pochopila, že romské děti potřebují větší péči, trpělivější přístup.

„Je potřeba si uvědomit, že podmínky na vývoj mají jiné než třeba děti ve městech. Mají jiné logické chápání. Proto je důležité učivo podat tak, aby to pochopily.“

Další učitel Alexander Jakubčo už měl s žáky zkušenosti. Učil ve škole pro mimořádně nadané děti v Bratislavě. Na dva roky se ale pustil do velkého dobrodružství v čistě romské škole ve Stráních pod Tatrami.

„Neměl jsem téměř žádné zkušenosti s romskou otázkou. Za ty dva roky jsem zažil řadu podnětů, které budu šířit dál do světa. Myslím si, že pro formování mého charakteru nebylo lepší školy života než tato osada. Měl jsem dva roky pocit, že jsem na mistrovství světa a každý den hraji finálový zápas.“

Oba učitelé z programu Teach for Slovakia teď v romské osadě končí. Snažili se dětem předat maximum. A žáci si Lucii a Alexandra oblíbili. „Protože byl k nám hodný, naučil nás anglicky, bude nám chybět,“ překřikují se žáci v hodnocení svého třídního učitele.

Učitelka Lucia Kažimirová v romské osadě pod Tatrami

„Spoustu jsem se toho dozvěděl o sobě, o tom, jak reaguji v extrémních situacích. Myslím si, že mě to zocelilo. A také jsem pochopil, o čem je romská problematika. Že není vše tak, jak to zobrazují média,“ svěřuje se Alexander Jakubčo.

Oba učitelé se věnovali romským dětem i po škole, o víkendech. Brali je na výlety, snažili se je motivovat ke čtení. „Už jsme přečetli tři knihy, ještě musíme zvládnout další tři a pan učitel nás vezme na výlet do Bratislavy,“ těší se čtvrťáci.

Učitel Alexander Jakubčo v romské osadě pod Tatrami

Většina z nich necestovala v životě dál než do pár kilometrů vzdáleného většího města. Po prázdninách ale už dostanou nové učitele. Alexander Jakubčo chce využít zkušenosti z osady pro změnu slovenského školství a Lucia Kažimírová se dokonce rozhodla, že u projektu zůstane.

„Budu pokračovat v programu Teach for Slovakia ne jako učitel, ale jako mentor. Budu pomáhat, radit novým učitelům, kteří do programu nastoupí.“

autor: pev
Spustit audio