Volejte řediteli? Pečlivě sehrané „lidové“ divadlo

19. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

„Dobrou chuť, pokud právě obědváte“, znělo po 10 let každou sobotu z českých domácností. Pořad „Volejte řediteli“ byl koncipovaný jako půlhodinové zamyšlení generálního ředitele TV Nova Vladimíra Železného nad diváckými dotazy. TV Nova ho vysílala od roku 1994.

Za úspěchem stála v prvé řadě sama značka první soukromé televize Nova. Ta se ihned po svém vzniku v roce 1994 stala u televizních diváků ohromně oblíbenou, lámala rekordy ve sledovanosti, a to především díky levným americkým filmům a zábavným pořadům pro široké masy.Neméně podstatným důvodem obliby pořadu byla tvář a vystupování generálního ředitele.

Ten se do povědomí českých diváků zapsal hlavně ustálenou úvodní frází „dobrou chuť, pokud právě obědváte“. Dalšími výraznými prvky pořadu pak byl Železného „outfit“, založený na motýlku místo kravaty, ředitelovo sugestivní sundávání a nasazování brýlí nebo také pravidelné představování tzv. „koláčů sledovanosti“.

Čtěte také

Relace vyvolávala dojem, že Železný spontánně odpovídá na otázky pokládané v přímém přenosu. Bývalí zaměstnanci Novy ale později přiznali, že otázky do pořadu Železného tým pečlivě vybíral už v předstihu. Vždy se tak dostalo výhradně na taková témata, o kterých Železný mluvit chtěl.

Pořad „Volejte řediteli“ skončil spolu s Vladimírem Železným v čele TV Nova v roce 2003. O deset let později se bývalý ředitel Novy pokusil podobný typ pořadu znovu oživit na TV Barrandov pod názvem „Volejte Železnému“. Návrat na výsluní se ale nekonal a nový pořad skončil po pěti měsících.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio