Vojta Lavička: Romové si za některé problémy mohou sami

Jednotlivci prý společnost nezmění. I na to v životě přišel Vojta Lavička, houslista a muž, který přestože nemá rád označení „romský aktivista“, často se mu ho dostává. „V Česku navíc není politická vůle věci měnit. A nikdy nebude,“ soudí v rozhovoru s Lucií Výbornou. „Dnes už pomáhám jen konkrétním lidem. Nemám ambice měnit věci systémově.“

Na úvod se – stejně jako ti, kterých se v českých ulicích ptal náš reportér – zkuste zamyslet: co si představíte pod takovým slovním spojením „nepřizpůsobiví občané“? Řada z námi dotázaných lidí měla jasno – a spojila si toto sousloví především s Romy.

Nebudeme nyní spekulovat, do jaké míry jsou na vině média, politici, nebo snad Romové samotní a do jaké míry je podobné tvrzení nespravedlivé. Pravdou však je, že členové romské menšiny nemívají právě tu nejlepší pověst.

Podle Vojty Lavičky, muže, který vždy byl vůči romské komunitě kritický, si za to Romové do určité míry mohou sami. „Nejde o to, jak žijeme, nebo nežijeme. Problém však je, že se pouze minimálně podílíme na veřejném životě,“ shrnuje.

Čtěte také

„My žijeme bokem, vy žijete bokem,“ pokračuje. „Názory o těch druhých si často děláme pouze prostřednictvím novin. Vy máte zkušenost, že vám v dětství Rom ukradl kolo nebo že vám někdo zmlátil syna. My zase máme zkušenost, že nám syna někdo zlynčoval.“

Vojta Lavička, romský hudebník

Nedostatek vzájemných kontaktů mezi Romy a příslušníky většinové společnosti je podle Vojty Lavičky zásadní a významně se podílí na našem vzájemném odstupu. „Nechodíme spolu do práce, nechodíme spolu do hospody, nechodíme spolu nikam,“ upozorňuje Vojta Lavička.

Míč je podle něj nyní na romské straně hřiště. I to vysvětlil v rozhovoru s Lucií Výbornou. Zavzpomínal i na své působení v kapele Gipsy.cz, na doby, kdy býval na základní a poté na střední škole jediným Romem, nebo na natáčení časosběrného dokumentu s Helenou Třeštíkovou, který vstoupí do kin.

Záznam celého rozhovoru s Vojtou Lavičkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio