Vojáky vyhazovali z vagonů přímo na bojiště, upozorňují historici na temné stránky ruského vítězství

Po Rudém náměstí v Moskvě v úterý pochodovaly tisíce vojáků a ulicemi v centru projely stovky tanků, transportérů a tahačů nejrůznější vojenské techniky. Rusové slavili dvaasedmdesáté výročí vítězství nad hitlerovským Německem. To má, přes neuvěřitelné hrdinství ruských vojáků, doteď hodně stránek, o kterých veřejnost neví, nebo vědět ani nechce.

Úterním oslavám předcházely jedna noční a dvě denní generální zkoušky. Už ty vyvolávaly v kolemjdoucích nadšení a zprvu vylekaly zahraniční návštěvníky ruského hlavního města.

„Jako každý rok budou miliony diváků sledovat slavnostní přehlídku vypilovanou do posledního detailu a naleštěnou vojenskou techniku – raketové komplexy Jars, tanky a bojová vozidla Armata, Bumerang a Kurganěc, obrněná vozidla Tygr, 17 vrtulníků a 55 letadel IL-78 nebo bombardérů Tu-160, které Rudé náměstí přeletí ve výšce od 150 do pěti set metrů,“ popisuje zpravodaj Martin Dorazín.

Poprvé se letos představí arktická vojska ruské armády v úpravě a maskování pro polární oblasti. Ne všichni jsou ale těmito přehlídkami a podobou oslav nadšení. Nezávislí historici mluví o tom, že je potřeba odhalit pravdu o skutečném průběhu války.

„Můžu vám jmenovat řadu dalších mýtů, kterými jsou opředeny všechny hlavní bitvy. Historici říkají, že ve Stalingradu zahynuly více než dva miliony našich vojáků. Jednotky se vydávaly do boje, aniž by měly čas se jakkoli připravit, rozmístit a zorganizovat. Vojáky prostě velitelé vyhazovali z vagonů přímo na bojiště a za 40 minut padla celá divize! Jak bylo možné tak bojovat? Byli to přece lidé!“ říká filozof a specialista na ruské dějiny Igor Čubajs.

autor: mdo
Spustit audio