Vlastní život? Děti z dětských domovů nejvíce tíží pocit, že když selžou, nemají se kam vrátit, říká ředitelka organizace

15. červen 2024

Část života strávili v dětském domově. V dospělosti se ale musejí osamostatnit. Často přitom nemají pravidelný příjem ani kde bydlet. S tím, aby se hned po odchodu z dětského domova nedostali do problémů, pomáhají mladým dospělým neziskové organizace Nově je to třeba projekt Neviditelní. Naopak několikaleté zkušenosti s tím už má organizace Dejme dětem šanci a její ředitelka Michaela Chovancová.

Co všechno musejí mladí lidé po odchodu z dětského domova řešit? Na co přesně se do života připravit?

Musím potvrdit, že i když jsou dobře připravené, nemají to vůbec jednoduché. Jen těžko si totiž mohou představit, jak to provést, když nemají nikoho za zády, nemají se kam vrátit. Nejzásadnější věcí je samozřejmě bydlení, které je finančně nejnáročnější, a v tom se jim snažíme pomoct.

Čtěte také

Náš projekt Pomoz mi do života cílíme na děti už po ukončení základního vzdělání, protože včasná edukace je nutnost. Klíčová je také práce na důvěře. Jde o lidi, kteří mají za sebou velmi traumatizující zkušenosti z dětství, dospělými byli opakovaně zklamáváni, takže abychom jim mohli pomáhat, musejí věřit, že jim opravdu chceme pomoct.

Důležitou součástí je podpora vzdělání. Po opuštění dětského domova jim dáváme výbavu do domácnosti. Máme pro ně připravené startovací byty, krizová lůžka a v neposlední řadě máme projekt Podporuj mě, do kterého se může zapojit každý jednotlivec nebo rodina. Mohou si vybrat dítě, které je něčím zaujme na základě informací na našich webových stránkách, a mohou ho začít podporovat už po dobu jeho pobytu v dětském domově. Spoří mu měsíčně nějakou částku, která mu bude podobně jako věno předána po opuštění dětského domova.

Jak jsou na tom mladí lidé z dětských domovů s finanční gramotností? A dokážou si sami najít zaměstnání? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.