Vlastimil Ježek: Při recitování básniček na jevišti jsem jako dítě trpěl

Před lety se významně angažoval ve studentském stávkovém hnutí, dnes je předsedou představenstva a ředitelem Obecního domu v Praze. Vzpomenete si na něj možná také jako na generálního ředitele Českého rozhlasu nebo dramaturga České televize. Ke kultuře se přitom původně, jak sám Vlastimil Ježek v rozhovoru s Václavem Žmolíkem přiznává, dostal vlastně náhodou.

Osudným – v dobrém smyslu slova – se mu prý už na základní škole stal jeho zvyk hlásit se dříve, než učitelka vůbec stihla dokončit otázku. „Jednu totiž vtrhla do naší třídy éterická žena se světlými vlasy a dlouhým copem a vykřikla: Kdo chce hrát divadlo? Než mi došlo, na co se vůbec ptá, zvedl jsem ruku,“ vzpomíná Vlastimil Ježek.

Následující tři roky si prý protrpěl. „Jestli jsem něco opravdu neuměl, bylo to producírování po jevišti a říkání básniček,“ neskrývá Vlastimil Ježek.

Úsměvná historka je pro něj vlastně docela typická. Vždyť zvyk ke všemu se vyjadřovat a nepostávat v pozadí mu zůstal dodnes. Dokazuje to mimo jiné jeho bohatý životopis. V současnosti Vlastimil Ježek zakotvil jako ředitel pražského Obecního domu, o němž říká: „Nejde jen o fascinující stavbu, ale i o fascinující místo.“

Nenechte si ujít historické okénko, které Vlastimil Ježek společně s Václavem Žmolíkem v rozhovoru o pražském Obecním domě otevřeli! A poslechněte si i další témata, o nichž byla v neděli po 10. hodině řeč. Jaké výzvy ho jako manažera zajímají? Jak vzpomíná na roky v čele Českého rozhlasu? A co všechno chystá v Obecním domě?

Záznam celého rozhovoru s Vlastimilem Ježkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio