Vláda zvýšila minimální mzdu na 9200 korun, zaměstnavatelé nesouhlasí

15. září 2014
Zprávy

Minimální plat v Česku bude od ledna 9200 korun. Navýšení o celkem 700 korun schválila vláda. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD současná minimální mzda neumožňuje lidem důstojnou existenci. S navýšením nesouhlasí zaměstnavatelé.

Zvýšení minimální mzdy vláda schválila jednomyslně i přes to, že k němu měli někteří členové při příchodu na jednání výhrady.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že by politici neměli diktovat podnikatelům, kolik lidem za práci platit. Poznamenal však, že zvýšení minimální mzdy podpoří.

Zatímco odbory záměr navýšit částku uvítaly, zaměstnavatelé jsou proti. Původně se s nimi kabinet dohodl na přidání 500 korun. V létě pak dodatečně přišel premiér Sobotka s návrhem, že by částka měla být ještě o 200 korun vyšší.

Takový růst by podle zaměstnavatelů mnoha firmám, které se teprve vzpamatovávají z krize, mohl způsobit potíže a mohlo by hrozit propouštění. Týká se to třeba kožedělných, textilních či dřevařských podniků.

„Mzda by měla být vždycky poměrem mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem a vůbec ne, aby to někdo určoval,“ myslí si předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

Premiér Sobotka doufá, že vyšší minimální mzda bude lidi motivovat k práci: „Myslím si, že to je důležitý motivační prvek a do budoucna bych byl velmi rád, aby minimální mzda rostla i nadále a aby byl co největší rozdíl mezi tím, co získá člověk, který pracuje, byť za minimální mzdu, a mezi tím, co získává člověk, který žije ze sociálních dávek.“

Vývoj minimální a průměrné nominální mzdy (1996 - 2015)

Životní a existenční minimum se zatím nemění. Naposledy se minimální mzda zvyšovala o 500 korun v srpnu 2013, předtím se od roku 2007 neupravovala vůbec.

„Už v lednu jsem upozorňoval budoucího premiéra, že by bylo velice dobré, aby se minimální mzda zvýšila daleko víc, protože šest let se nezvedala, a myslím si, že bylo žádoucí, aby se zvedala minimálně o inflaci. Pak by ten skokový nárůst nebyl v některých případech možná pro někoho tak drastický,“ zdůrazňuje předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Vláda připraví harmonogram

Rozhodnutí kabinetu vítá Asociace krajů České republiky. „Samozřejmě i z hlediska krajů je lepší, když ti lidé budou pracovat, než když bude nutná sociální podpora nebo podpora v nezaměstnanosti. Takže já jsem přesvědčen, že to dokáží zaměstnavatelé vstřebat,“ říká místopředseda Jiří Běhounek (ČSSD).

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) počítá s tím, že v budoucnu se bude hranice pro minimální plat ještě zvedat. A podle ní to nebude bez souhlasu zaměstnavatelů.

„Velice jsem ocenila, že na poslední tripartitě, kde se projednávalo už těch 700, jsme se všichni jednomyslně shodli na tom, že připravíme společně harmonogram, kterým se do budoucna řekne, v jakém rytmu a u jaké částky se minimální mzda bude zvyšovat. Takže na tom začneme pracovat,“ řekla ministryně v České televizi.

autoři: , lej , ves , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio