Vláda urychluje uvolňování opatření. Co se změnilo a znamená to, že se Česko vrací k běžnému životu?

27. duben 2020

Postupné otevírání obchodů a služeb by mělo být o dva týdny rychlejší, než vláda původně plánovala. Od pondělí se lidé vracejí do autoškol, knihoven, posiloven, otevřou se například i obchody do 2,5 tisíce čtverečních metrů - mimo obchodní centra. „Musíme být obezřetní, ale nesmíme ztratit ani den, kdy se budeme vracet do normálu,“ říká k nové situaci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Čtěte také

Za změnami opatření, které vláda projednala ve čtvrtek večer a které vstoupily v platnost po víkendu, je podle ministra Havlíčka pečlivé plánování navázané na sledování epidemiologických výsledků velikonočních svátků. Původní plán byl velmi opatrný, dodává. 

„To, jak jsme se k tomu postavili, čímž myslím celý národ, ve finále znamenalo, že má dnes před námi respekt celá Evropa, možná celý svět. Jsme nesmírně disciplinovaní a výsledkem je, že reprodukční faktor je 0,7, máme o řád méně nemocných než jinde v Evropě,“ chválí Čechy Havlíček.

Jak se mění harmonogram uvolňování opatření?

Vláda ve čtvrtek oznámila, že původní plán se urychlí o čtrnáct dní. S platností od pátku 24. dubna vláda zrušila omezení volného pohybu osob. Lidé se tak budou moci pohybovat ve volném prostoru ve skupinách 10 osob, a ne pouze ve dvou, jak platilo doposud. Zároveň je možné vycestovat za hranice České republiky, to se týká i dovolených. Při návratu do země pak bude povinnost se na hranicích prokázat negativním testem na koronavirus, nebo absolvovat čtrnáctidenní karanténu.

Od pondělí 27. dubna mohou otevřít provozovny do 2500 m2 (včetně turistických a informačních center), které ale nejsou součástí nákupních center nad 5000 m2. Provoz mohou obnovit také autoškoly, posilovny a fitness centra (bez využití zázemí jako jsou sprchy apod.), knihovny, zoologické, botanické a dendrologické zahrady. Konat se mohou bohoslužby do 15 účastníků.

Základem je osobní odpovědnost

V souvislosti se zrušením omezení volného pohybu osob ministr vyzývá občany k odpovědnosti. Týká se to jak dodržování rozestupů, tak postupu u těch, kdo se vrátí z ciziny.

Ti se buď musí bezprostředně po návratu nechat otestovat, nebo respektovat 14denní karanténu. „Buďme rozumní a to, co jsme si zde za měsíc a půl vytvořili, si nepokazme,“ vybízí Karel Havlíček.

Aktualizovaný harmonogram uvolňování opatření

Obchodní centra v příští vlně

Od pondělí se otevírají provozy o velikosti do 2.500 metrů čtverečních, knihovny i další služby, nadále v nich však mají platit zvýšená hygienická opatření a například v posilovnách se nepovoluje používání společných sprch.

Čtěte také

Otevření zoologických zahrad podle Havlíčka souvisí s všeobecným uvolněním pohybu venku. „Snažíme se všechny kroky provazovat tak, aby na sebe navazovaly,“ vysvětluje. Dokumentované návaly po otevření hobbymarketů podle něj byly spíše výjimky. 

Velkou výzvou má být otevření obchodních center, které bude následovat v další vlně od 11. května. Ministr uvádí, že vláda je oproti původnímu plánu otevře takřka o měsíc dříve proto, aby nenarušila konkurenční prostředí.

Znamená čtvrteční rozhodnutí o zneplatnění čtyř ochranných opatření, že by mohli podnikatelé žalovat stát kvůli ušlému zisku? Poslechněte si celý rozhovor s ministrem Havlíčkem.

autoři: Petr Král , jkh
Spustit audio

Související