Vláda schválila usnesení, které umožňuje stavbu skladů společnosti Amazon v Brně

12. květen 2014

Vláda dala zelenou stavbě logistického centra společnosti Amazon v Brně. Na dnešním zasedání schválila usnesení, podle kterého Brno může provést potřebnou změnu v územním plánu v průmyslové zóně Černovická terasa. Vláda tak zrušila podmínku, že na místě nesmí být sklady, kterou kabinet stanovil před deseti lety při převodu zóny ze státu na město.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je teď na Amazonu, aby se rozhodl, jestli v Brně své sklady postaví.

„Nešlo o finanční pobídky nebo jinou formu podpory, šlo o uvolnění regulace, která se v tuto chvíli vztahuje na brněnskou průmyslovou zónu Černovická terasa, ve prospěch možné investice společnosti Amazon za podmínky, že vytvoří alespoň 1500 nových pracovních míst,“ uvádí Sobotka.

Podle primátora Brna Romana Onderky z ČSSD je to maximum, co vláda mohla udělat. Řekl to v České televizi.

„Nyní už je to pouze o tom, jakým způsobem následně atakovat firmu Amazon, její manažery a představitele. Myslím si, že to přijde na pořad dne, až skončí jednání 20. května v Brně," nechal se slyšet Onderka.

Brněnští zastupitelé předtím několikrát hlasovali proti stavbě. Nakonec však prodej pozemků schválili v polovině dubna, tedy až po oznámení Amazonu, že halu postaví jinde.

„Když se na to dívám zpětně, z manažerského hlediska si nedokážu představit, kde bychom mohli jednat lépe či jinak. Spíš je to o tom, že během těch tří zasedání zastupitelstva bylo mnoho nemocných, kteří nebyli přímo na jednáních. Bylo vidět, že když bylo zastupitelstvo kompletní, převažuje vůle, aby Amazon v Brně byl,“ vysvětluje Onderka.

Druhé logistické centrum Amazonu by mělo vzniknout v Dobrovízi u Prahy. Česká republika by se tak měla stát první evropskou zemí na východ od Německa, kde společnost logistické centrum zřídí.

Schéma průmyslové zóny Černovická terasa v Brně s vyznačením místa, kde by měl vyrůst velkosklad společnosti Amazon
autoři: Iva Menšíková , tch , vok
Spustit audio