Víte, jak vybrat kvalitní chléb? Nekupujte ten měkký, radí odborník

10. červen 2014

Napadlo vás někdy, odkud se vzal slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí? Odmítnout chléb, to pro naše předky znamenalo skutečnou urážku. „Chléb je výsledkem práce řady lidí – a naši předkové si to uvědomovali,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Staří Sumerové si mysleli, že má chléb duši. Arabština používá stejné slovo pro „chléb“ a „život“. A Francouzi, kteří chtějí někoho pochválit, říkají, že je „dobrý jako chléb“.

Chléb, to zkrátka není jen tak ledasjaká potravina. Víte však, jak vybrat ten nejlepší? Pomoci v rozhodování vám můžou třeba výsledky prestižní soutěže Chléb roku.

Čtěte také

O nejlepším chlebu rozhodovali zkušení odborníci

Soutěž Chléb roku se letos konala už podvacáté. „Posoudit kvalitu chleba není jednoduché, proto mají posuzování na starosti odborníci,“ popisuje Jaromír Dřízal.

Soutěží se ve dvou kategoriích – v té první se proti sobě staví výrobky z průmyslových pekáren, v té druhé soutěží řemeslné chleby, vyráběné s vyšším podílem ruční práce. „Každou kategorii posuzovalo pět zkušených komisařů,“ říká.

Chléb - chleba - pečivo

Posuzuje se pět parametrů: objem, tvar, kůrka, vůně a chuť. „Právě chuť má nejvyšší bodové ohodnocení,“ upozorňuje Jaromír Dřízal.

Kvalitní chleba podle něj můžete upéct jak v průmyslové pekárně, tak v té řemeslné. „Výroba chleba je královská pekařská disciplína. Upéct kvalitní chleba je věda i umění zároveň,“ neskrývá.

Čtěte také

Chcete kvalitu? Vybírejte chléb takhle

Vybíráte chléb v obchodu podle toho, jak je měkký? Chyba! „Kůrka dobře propečeného chleba má zaskřípat, když se promáčkne. Měkký, buchtovitý chléb méně vydrží, rychleji zplesniví,“ říká.

Jak tedy chléb vybírat? „Bochník by měl být pravidelný, neporušený a bez ostrých hran,“ radí Jaromír Dřízal. „Měl by mít velký objem a neměl by být připálený.“

Jak by měl chutnat správný chléb? A co všechno o kvalitě chleba rozhoduje? I na to se Zuzana Burešová svého hosta zeptala. Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio