Víte, jak vybrat kvalitní chléb? Nekupujte ten měkký, radí odborník

Rozhovor s Jaromírem Dřízalem z Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů o chlebu a soli, kterým se vítají hosté, soutěži o nejlepší chléb roku, ale také o správné přípravě chleba. Moderuje Zuzana Burešová
Napadlo vás někdy, odkud se vzal slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí? Odmítnout chléb, to pro naše předky znamenalo skutečnou urážku. „Chléb je výsledkem práce řady lidí – a naši předkové si to uvědomovali,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR.
Staří Sumerové si mysleli, že má chléb duši. Arabština používá stejné slovo pro „chléb“ a „život“. A Francouzi, kteří chtějí někoho pochválit, říkají, že je „dobrý jako chléb“.
Chléb, to zkrátka není jen tak ledasjaká potravina. Víte však, jak vybrat ten nejlepší? Pomoci v rozhodování vám můžou třeba výsledky prestižní soutěže Chléb roku.
O nejlepším chlebu rozhodovali zkušení odborníci
Soutěž Chléb roku se letos konala už podvacáté. „Posoudit kvalitu chleba není jednoduché, proto mají posuzování na starosti odborníci,“ popisuje Jaromír Dřízal.
Soutěží se ve dvou kategoriích – v té první se proti sobě staví výrobky z průmyslových pekáren, v té druhé soutěží řemeslné chleby, vyráběné s vyšším podílem ruční práce. „Každou kategorii posuzovalo pět zkušených komisařů,“ říká.
Posuzuje se pět parametrů: objem, tvar, kůrka, vůně a chuť. „Právě chuť má nejvyšší bodové ohodnocení,“ upozorňuje Jaromír Dřízal.
Kvalitní chleba podle něj můžete upéct jak v průmyslové pekárně, tak v té řemeslné. „Výroba chleba je královská pekařská disciplína. Upéct kvalitní chleba je věda i umění zároveň,“ neskrývá.
Chcete kvalitu? Vybírejte chléb takhle
Vybíráte chléb v obchodu podle toho, jak je měkký? Chyba! „Kůrka dobře propečeného chleba má zaskřípat, když se promáčkne. Měkký, buchtovitý chléb méně vydrží, rychleji zplesniví,“ říká.
Jak tedy chléb vybírat? „Bochník by měl být pravidelný, neporušený a bez ostrých hran,“ radí Jaromír Dřízal. „Měl by mít velký objem a neměl by být připálený.“
Jak by měl chutnat správný chléb? A co všechno o kvalitě chleba rozhoduje? I na to se Zuzana Burešová svého hosta zeptala. Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Komu zůstane Černý Petr? ‚Tady jde o život.‘ Expert nastiňuje, co se může dít s bitcoiny z darknetu
-
Pád náměstka z vojenské nemocnice. Dostal vyhazov a generální inspekce proti němu vede trestní řízení
-
Rusové v Dněpropetrovské oblasti? Deklarované zisky jsou odpovědí na Pavučinu i snahou o další trumf
-
Zdravotníci Fakultní nemocnice Olomouc čelí agresi pacientů. Jeden útok skončil trestním oznámením