Vítaná osobnost, co se chce dělit o zkušenosti, nebo vetřelec, který odčerpává peníze? Dva pohledy na Jana Hudce

25. leden 2018

Vyhrál dva závody Světového poháru ve sjezdu, stal se v něm vicemistrem světa a ze super-G má medaili z posledních olympijských her v Soči. Když po tom všem začal lyžař Jan Hudec předloni reprezentovat Česko, chtěl se zároveň dělit o své zkušenosti, které jsou v rychlostních disciplínách obzvlášť důležité. Zjistil, že zájem je hodně vlažný. I to jsme vypozorovali během ročního natáčení seriálu Olympijský rok.

Letní kemp vede kondiční trenér Daniel Ivan v polském městečku Bělava, hodinu jízdy od Náchoda. Do tréninkového minitýmu s Janem Hudcem v čele patří i mladá česká sjezdařka Helena Schrommová.

„Umí to vysvětlit. Uvědomuji si, jaká osobnost s námi lyžuje a jaké informace od něj můžeme získat,“ říká. Ale jinak s Hudcem ze začínajících specialistů na rychlostní disciplíny blíže nespolupracuje nikdo, i když s takovou myšlenkou přišel.

Olympijský rok 2018

„Problém je v tom, že mnoho lidí ho vidí jako vetřelce, který akorát bere nějaké peníze mladým, a bohužel v českém prostředí nadšení, že máme takovou lyžařskou hvězdu mezi sebou, není moc velké,“ přibližuje Ondřej Bank.

A Tomáš Bank se přidává, že zkušenosti se nedají koupit a zrovna Jan Hudec je člověk, který by to rád dál ukázal a řekl.

„Nepřichází to od závodníků samozřejmě. Buď od rodičů, nebo od trenéra. Každý závodník má vlastního trenéra a každý si myslí, že je šéftrenér,“ dodává sám Jan Hudec.

autor: jkb
Spustit audio