Vít Rakušan: Evropa migraci zanedbala. Musí ji proto řešit i hraničními ploty

Evropská unie podle ministra vnitra Víta Rakušana z hnutí STAN zanedbala pozitivní motivaci třetích zemí, kam chce vracet neúspěšné žadatele o azyl. Státy v Africe či Asii proto v mnoha případech odmítají spolupracovat. Proto teď Unie musí přistoupit k restrikcím. Rakušan o tom mluví v prvním vydání pořadu Bruselské chlebíčky po skončení českého předsednictví.

Nespolupracující země by Evropská unie podle Rakušana mohla trestat ztížením vydávání víz anebo omezováním obchodu. Humanitární pomoc ale ministr vnitra osekat odmítá. „Nespojoval bych to s humanitární a rozvojovou pomocí. To je věc, kde taky můžeme ty země trestat, ale tady už se dostáváme na hranu nějakého humánního přístupu,“ uvedl Rakušan.

Ministr vnitra Vít Rakušan při natáčení Bruselských chlebíčků

Témata, která bolí

Migraci se bude ve čtvrtek a pátek věnovat mimořádný summit evropských lídrů v Bruselu. Rakušan připouští, že na komplexní migrační reformě, o které se v Evropské unii mluví už roky, teď unijní lídři nejsou schopni najít shodu. Řešit však budou alespoň nejpalčivější otázky, jako je právě posílení vnější hranice Evropské unie a návratová politika.

„Je třeba otevřít i témata, která bolí. A to jsou například témata fyzických bariér na hranicích, ke kterých jsme se dříve stavěli velmi negativně. Ale ve chvíli, kdy běloruský prezident Lukašenko najednou zneužíval migraci k politickým aktům, už celá Evropa zavřela oči nad tím, že se v Pobaltí ten tři sta kilometrů dlouhý plot na hranicích staví,“ uvedl Rakušan.

Vymyká se migrace Evropské unie z rukou? Proč je komplexní reforma azylové politiky už roky tak zablokovaná? A jak by mělo Česko do budoucna projevovat solidaritu s přetíženými zeměmi? Poslechněte si celý díl Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , agf
Spustit audio

Související