Vít Pohanka: Proč potřebují mladí američtí sportovci průkazky?

Potřebujete průkazku dopravního inspektorátu – to jsem se dozvěděl po přihlášení svého desetiletého syna do místní ligy amerického fotbalu. Američané jsou totiž natolik soutěživí, že když jejich děti neuspějí na hřišti, neváhají se obrátit na právníky, jak dokládá i následující příběh.

Jistý Bryan Delancy se narodil před 19 lety na Bahamských ostrovech. Před třemi lety začal legálně studovat na střední škole Choice Academy v Miami na Floridě. A protože byl talentovaný basketbalista, vyřídila škola všechny potřebné dokumenty a registrovala ho jako řádného hráče floridské státní ligy pro dorostence.

Bryan pak přestoupil na jinou střední školu a také tam se stal oporou místního basketbalového týmu, kterému se dařilo a dostal se do finále floridské ligy. Pak však někdo zjistil, že Bryanovo povolení účastnit se floridské dorostenecké ligy udělené pro onu první střední školu, kam chodil, nebylo formálně a řádně převedené na druhou školu, za kterou hrál nyní.

Když to soupeři zjistili, následovala právní třenice. Floridská asociace pro sport na středních školách anulovala všech 19 zápasů, ve kterých Bryan hrál. Následovala stížnost Bryanova týmu a také žaloba. Po několikanásobném slyšení soudů různých instancí se nakonec do finále se dostal tým jiné školy, která si na Bryanovu účast stěžovala jako první.

Proč to zmiňuji? Sport je možná zábava, ale v Americe je už od žákovské úrovně soutěživost obrovská. Rodiče, kteří organizují týmy svých ratolestí, hledají jakékoli chyby na straně oponentů, i když třeba nemají se sportem nic společného.

„Věřte tomu, že se budou ochotní i soudit,“ vysvětlila mi pracovnice Rockvillské mládežnické ligy u nás v okrese Montgomery ve státě Maryland. To když jsem se ptal, proč jsem musel synovi vyřídit složitě průkazku potvrzující, že je ve Spojených státech legálně, narodil se v roce 2001 a chodí do jedné z místních škol. Průkazku si ode mě – stejně jako od ostatních rodičů – organizátoři samozřejmě odebrali.

Když někdo prohraje, bude prý hned prověřovat, jestli ve vítězném týmu nehrál nějaký „ilegál“. A když se to nepovedlo na hřišti, budou se rodiče snažit porazit soupeře v kancelářích, v krajním případě u soudu. Boj o vítězství na hřišti tak už i v případě dětí začíná v Americe na dopravním inspektorátu, který jako jediný může vydat patřičnou průkazku. A proč právě tenhle úřad? Rád vám to vysvětlím příště.

autor: vpo
Spustit audio