Víra v posluchače Českého rozhlasu mě nezklamala, říká Jan Pokorný

14. červen 2013

Voda opadla a pomalu opadá i zájem o problémy těch, kterým letošní povodně zničily vše, co měli. Český rozhlas na ně však nezapomíná. Nadační fond Českého rozhlasu zřídil speciální povodňové konto na pomoc lidem postiženým záplavami a právě dnes, v pátek 14. června, se můžete zapojit i telefonicky – v rámci akce Pomáhejte s námi. „Naše call centrum funguje úžasně,“ pochvaluje si šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný krátce po 10. hodině.

„Pro lidi, kteří poslali peníze, i kdyby to byla třeba jen padesátikoruna, mám jen slova díků a uznání. Má víra v posluchače Českého rozhlasu mě nezklamala,“ říká Jan Pokorný, s nímž se Lucie Výborná do našeho speciálního call centra spojila.

Nadační fond Českého rozhlasu vytipoval několik konkrétních obcí, do nichž vaše finanční příspěvky také zamíří. „Podle zákona o veřejné sbírce se ještě sejde grantová komise, která definitivně rozhodne o tom, kam peníze půjdou. Posluchače můžu ubezpečit o tom, že všechno bude naprosto transparentní. A navíc – naši reportéři budou sledovat, jak s vybranými penězi v daných obcích nakládají,“ popisuje šéfredaktor Radiožurnálu.

Své reportéry má Český rozhlas po celé republice: poslouchají vás, přinášejí vaše příběhy a také mluví – třeba se starosty a s lidmi, kteří mají na starosti obce a místa, která postihla povodeň. Tak například Jitka Cibulová Vokatá působí v Jihočeském kraji. Když se s ní Lucie Výborná mezi 10. a 11. hodinou spojila, mohla proto shrnout: „Nejhůř tu na tom byli starší obyvatelé, kteří zažili už povodeň v roce 2002.“

Potvrzuje, že ani reportér, který toho už v životě viděl mnoho, nezůstává tváří v tvář následkům povodně lhostejný. „Nejhorší je bezmoc – když víte, že nic nemůžete dělat, kdy musíte jen čekat…“

Pomáhejte s námi

Co cítila, když informovala třeba o příběhu šestičlenné rodiny, která se do postižené Putimi přistěhovala v dubnu a v červenci o všechno kvůli velké vodě přišla, se můžeme jen domýšlet. I této rodině by nyní chtěl Nadační fond Českého rozhlasu pomoci. A zapojit se můžete i vy: stačí nám dnes až do 18. hodiny zavolat na číslo 221 555 555. A nezapomeňte, že sbírka bude pokračovat i po skončení dnešní telefonické akce, a to až do 21. června.

Dalšími hosty Lucie Výborné byli třeba Stanislav Ulman ze zatopené Putimi, o němž mluvila už naše reportérka Jitka Cibulová Vokatá, Petra Šourková z Putimi nebo terénní koordinátor organizace ADRA Tomáš Dymáček. Záznam celé hodiny si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu.

autor: als
Spustit audio