Vir zika může být zavlečen do Evropy, varuje Alena Šteflová ze Světové zdravotnické organizace

Virus zika se rychle šíří. Světová zdravotnická organizace proto vyhlásila celosvětový stav nouze. U dospělých se nemoc projevuje jen horečkou a celkovou slabostí. U 80 % nakažených se prý neobjeví žádné příznaky. Šíření viru lékaři spojují s narozením čtyř tisíc brazilských dětí s vývojovou vadou mozku.

„Dochází k výraznému posunu v nebezpečnosti tohoto onemocnění,“ komentuje aktuální dění Alena Šteflová, vedoucí české kanceláře Světové zdravotnické organizace.

Podle jejích slov se musí rychle hledat vhodná léčba a lékaři musí vir včasně diagnostikovat. „Vyhlášení nouzového stavu znamená také zvýšení politického tlaku,“ připomíná v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Jak připomíná, je třeba mobilizovat finanční i zdravotnické prostředky pro boj s virem.

Čtěte také

Co můžeme očekávat s příchodem teplého počasí?

Virus zika se vyskytuje také ve Středomoří. „I v Evropě jsou rezervoáry tohoto komára, takže lze očekávat, že importované případy do Evropy najdou tento svůj rezervoár,“ potvrzuje Alena Šteflová. S příchodem teplého počasí podle jejích slov můžeme očekávat možný přenos viru v Itálii, na pobřeží Portugalska a Portugalska, středomořských ostrovech nebo v Řecku.

„Musíme si být vědomi toho, že se onemocnění můžou stěhovat a živná půda se může objevit i ve střední Evropě. Jsou to ale spekulace,“ připomíná. Nebezpečí zavlečení a šíření nemoci je tedy možné, a proto je třeba, aby Evropa byla připravena.

Čtěte také

Virus zika
autoři: lvb , šše
Spustit audio