Víme, jak humánně zabít vánočního kapra. Nechte si poradit od Karla Dubského

21. prosinec 2013

Už máte koupeného vánočního kapra? Pokud i vy preferujete koupi živé, a ne už předem naporcované ryby, možná právě teď řešíte problém: co s ním? Nechte si poradit od sobotního hosta Patricie Strouhalové, kterým byl Karel Dubský z Vodňan, ředitel jediné střední rybářské školy ve střední Evropě.

Zabíjení kapra, to není jen tak. To ví každý, kdo se o to už někdy v životě pokoušel. Rozhodně tedy není ostuda nechat si poradit od odborníka. „Kapr by se nejprve měl omráčit úderem do temene hlavy, například dřevěným topůrkem,“ doporučuje Karel Dubský.

„Pak by se měly přetnout nebo přestřihnout žaberní oblouky. Ryba tak během několika desítek sekund vykrvácí,“ dodává.

Čtěte také

Alternativou omráčení může být propíchnutí ocasu – byť, jak Karel Dubský upozorňuje, nejde úplně o běžnou praxi. „Používá se třeba při veterinárních postupech. Nůžkami se přestřihnou poslední páteřní obratle, čímž se přeruší mícha. Před Vánocemi bych vám to však nedoporučoval,“ upozorňuje.

Jakou šanci má ten, kdo by si na Štědrý den chtěl ulovit vlastního kapra? Jak by se vlastně kapří maso mělo skladovat? A které další druhy ryb mají Češi rádi?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio