Viktor Polesný, divadelní a filmový režisér

2. květen 2012

Při premiérách divadelních her, které režíruje, už raději v hledišti nesedá. Mohlo by se mu totiž prý snadno stát, že hlediště v kvapu opustí. Nejen na Divadlo v Řeznické, ale i na otázky týkající se jeho filmové tvorby se Viktora Polesného ptal moderátor Václav Žmolík.

Vystudoval na FAMU dokumentární tvorbu, ale už dlouhé roky se věnuje hranému filmu nebo divadlu. Přesto se k dokumentům čas od času vrací. Musí však najít ten správný námět.

„Námět přináším já sám. Jakmile mě něco kolem mě zaujme, neváhám a jdu do toho,“ potvrzuje režisér. V jednom ze svých dokumentů tak například vytvořil portrét dvou špičkových lékařů, kardiochirurga Jana Pirka a neurochirurga Vladimíra Beneše.

„Zaujali mě tím, že jsou vrcholní profesionálové a zároveň skvělí chlapíci. Obdivuji je,“ vyznává se. „Na mnoho věcí týkajících se medicíny zároveň mají podobný názor. I proto vznikl onen dvojportrét.“

V dokumentu o dvou předních českých lékařích použil Viktor Polesný hudbu Bacha a Händela. „Už když jsem Händelova Mesiáše slyšel, věděl jsem, že právě na jeho hudbě svůj dokument postavím,“ vzpomíná.

Viktor Polesný

Jakou vlastně hudba hraje roli v jeho tvorbě? A čeho si Viktor Polesný v současném světě nejvíc váží? Také na to se jej moderátor Václav Žmolík zeptal. Ptal se jej však i na jeho divadelní inscenace nebo na nový film České televize Cizinec a krásná paní, který vznikl podle scénáře Tomáše Kohouta.

Záznam celého rozhovoru s Viktorem Polesným a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.