Vikingové byli Češi

Vikingové byli Češi. Úvodní větu budeme muset upravit, pravdy se dobereme v Norsku v Oslu. Z mola pod pevností Akershus nás přívoz dopraví na poloostrov Bygdoy a tady v muzeu vikingských lodí nahlédneme do dějin severského nespoutaného národa, z části obchodníků i pirátů, jehož domovem byly fjordy.

Prohlížíme si tři lodice nalezené v mohylách. Jejich vaznice se vznešeně vypínají do výšky, jsou bytelné, bohatě zdobené, při odvaze námořníků jistě dosáhly břehů Ameriky. Od 8. do 10. století pod plachtami a s vesly křižovali vikingové atlantické pobřeží. Opanovali Londýn, dopluli do ústí Seiny, kolonizovali Grónsko a Island.

Z obrazu v hale muzea na mne shlíží bojovníci, nazrzlé háro vlnitých vlasů stahuje čelenka, snad jsou to pověstní bratři Krvavá sekera. Pod jejich hromovým pohledem prchám ven.

K molu se stáčí vikingská osmiveslice s typickou obdélníkovou plachtou. Avšak na boku má znak University Oslo. Dávám se s těmito novodobými piráty do řeči. Kapitánem je Kamil, z Plzně, studuje skandinávistiku. Zná spoustu zajímavostí z historie vikingů.

Cesty Čechů jsou v ní pěkně prošlapané. Například roku 845 vyslal král Horik flotilu vzhůru po Labi s cílem na tržišti otroků nakoupit ženy. " Češky byly cenné zboží pro píli i sexy vzhled. Podle počtu dětí stál vikingský bojovník na společenském stupni. A to plodné Češky bohatě naplňovaly," usmívá se Kamil. A dodává: "Vidíte, tržiště otroků se nazývalo fraga a možná odtud je odvozeno jméno Praha."

Lodice odrážejí od mola a příď se boří vstříc vlnám zálivu Fognerkilen. A nám zbývá poopravit první větu: mnoho, mnoho vikingských mořeplavců mělo české mámy.

Tato reportáž se uchází o vaši přízeň v soutěži Zápisníku zahraničních zpravodajů. Pro své hodnocení můžete využít známkování pod textem - systém je stejný jako ve škole. Reportáže zaslané v druhém kole soutěže můžete hodnotit v květnu 2009. Další informace uslyšíte ve vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu každou sobotu a neděli po 10. a 22. hodině.

autor: posluchač
Spustit audio