Vietnamská beznaděj v Česku

13. leden 2009
Pod kůži

Jsou bez práce, bez peněz, bez střechy nad hlavou a celá jejich rodina se ve Vietnamu často zadlužila na několik let, aby mohli jet do České republiky vydělávat. Teď nemají na cestu zpátky a musí zůstat načerno. Během půl roku by Vietnamců v této situaci mohlo být v Česku až dvacet tisíc. Nedávno se kvůli dluhům oběsil pětadvacetiletý muž z Vietnamu - otec dvou dětí, který přišel v Česku o práci.

Z Vietnamců, kteří v Česku přišli kvůli krizi o práci, můžou být bezdomovci. Často nemají ani na jídlo a oblečení, natož na cestu zpátky domů. Teď je tu podle odhadů bez práce až pět tisíc Vietnamců, kteří by měli okamžitě odjet. Je ale pravděpodobnější, že tu zůstanou načerno. Během půl roku by se v této situaci mohlo ocitnou dalších 15 tisíc lidí z Vietnamu.

Jsme ve vymrzlé hale pražské vietnamské tržnice Sapa. Desítky Vietnamců tu celý den sedí a tvrdí, že čekají na zázrak, že jim někdo nabídne práci. Je mezi nimi i dvaadvacetiletý vietnamský malíř pokojů. "Dva měsíce jsem pracoval v Olomouci jako obráběč kovů. Kdo mě zaměstnával a která agentura mi práci zprostředkovala, to nevím. Vím jenom, že mi nakonec nezaplatili. Ve Vietnamu mi tvrdili, že si v Česku bez problémů vydělám 1000 amerických dolarů za měsíc. Teď bydlím u známého, ale nemám ani na jídlo, natož na cestu domů," postěžoval si.

Ženě vedle něj je osmatřicet let a ve Vietnamu má čtyři děti. V Česku pracovala jako šička. "Nejdřív jsem brala v Náchodě sedm tisíc hrubého za měsíc, pak ve Frenštátu dvanáct. Teď práci nemám, spoléhám se na to, že mi známí pomůžou, že se situace v České republice zlepší a že bude víc volných míst," popsala svou situaci.

Z českých automobilek a jejich dodavatelských firem bude muset do poloviny roku odejít přes sedm tisíc agenturních zaměstnanců, tedy většinou cizinců. Devětatřicetiletý vietnamský otec tří dětí, který také čeká na zázrak, už o práci ve Škodovce přišel. "Přiletěl jsem v červnu pracovat do Škodovky v Mladé Boleslavi. Bral jsem deset tisíc hrubého, ale kvůli krizi jsem dostal výpověď. Už měsíc zoufale hledám práci a čekám tady, kdo mi pomůže," přiblížil.

Často se stává, že agentura, která práci zprostředkuje, tvrdí, že je všechno v pořádku. Ale cizinecké policii se to tak nejeví. "Cizinecká policie zamítá. To je rozhodnutí o vyhoštění," ukazuje rozhodnutí o vyhoštění z Česka pro skupinu Vietnamců, kterou policisté přistihli při práci načerno, Le Minh Cau, místopředseda Svazu Vietnamců České republiky.

Mezi přistiženými byl i třiadvacetiletý Vietnamec. Celá jeho rodina se prý zadlužila, aby mohl vydělávat v Česku. Teď jeho blízcí ve Vietnamu vůbec nemají tušení, v jaké je situaci. "Během půl roku jsem se v Česku třikrát stěhoval za prací. Napřed jsem měl 49 korun na hodinu, pak dva tisíce měsíčně. Vím, že nemůžu pracovat bez povolení. Ale agentura mi slibovala, že mi všechno zařídí a že si v Česku hravě vydělám za měsíc v přepočtu 500 amerických dolarů. Když cizinecká policie zjistila, že pracuji načerno, byl jsem z České republiky vyhoštěn. Na cestu domů ale nemám," řekl.

Aby se mohl Vietnamec vydat do Česka za prací, musí si půjčit asi deset tisíc dolarů. To je asi stovka jeho průměrných platů doma.

Jsou vyhoštění, ale nemají na cestu domů

Málo informací o situaci v Česku - to je podle Svazu Vietnamců v České republice největší problém pro lidi z Vietnamu, kteří v poslední době přiletěli do Česka za prací. Ve vietnamském tisku se prý dokonce píše, že tu práci seženou snadno a pracovní agentury jim slibují, že si zaručeně vydělají 500 až 1000 amerických dolarů čistého za měsíc. Vietnamci většinou nevědí, že krize dorazila i do Česka a že české firmy propouští.

"Určitě s tím nepočítají. Protože před rokem tu byl na trhu práce velký počet volných míst. Jsou tam tisíce lidí, kteří hledají práci. Kvůli globální krizi najednou propouští všechny tamní podniky," říká místopředseda Svazu Vietnamců České republiky Le Minh Cau. Přiznává, že svaz toho pro propuštěné Vietnamce, kteří nemají na cestu domů, moc udělat nemůže. "Českou vládu jsme dopisem žádali o pomoc. To znamená, že hledáme řešení, aby lidé mohli být aspoň krátkodobě zajištěni, dočasně ubytováni," vysvětlil.

Lidem z Vietnamu, které propustily firmy v Česku, by měl zaplatit cestu domů stát také podle Česko-vietnamské společnosti. Jinak ho to totiž může vyjít ještě dráž, jak potvrzuje Marie Jelínková z Multikulturního centra Praha. "Nebudou mít žádné peníze, nebudou mít kde bydlet, nebudou mít na cestu zpátky a budou zadluženi, což je možná obrovský bezpečnostní problém. Zároveň tito cizinci, přestože v České republice několik měsíců pracovali, nedosahují na žádnou pomoc."

Navíc, kdo pracuje v cizině, tak se podle výzkumů při práci častěji zraní. To samozřejmě platí dvojnásob o tom, kdo pracuje načerno. "Jsou to lidé, kteří obvykle pracují na rizikových pracovištích při vstupu do hostitelské země, v profesích, které jsou velmi odlišné od jejich původní profese. A jejich jazykové znalosti včetně vědomostí o tom, jak se mají na tu práci připravovat, jsou nedostatečné" říká psychiatrička Libuše Nesvadbová, která se stará o emigranty a etnické menšiny.

Někteří zřejmě pojedou domu na účet státu

Vietnamci, kteří v Česku přišli kvůli krizi o práci a na cestu domů nemají peníze. Do půl roku jich tu totiž může být bez dokladů až dvacet tisíc.

"Vláda se tímto problémem zabývá," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Doplnil, že jeho ministerstvo připravuje program, podle něhož by tito lidé mohli být i dopraveni do mateřské země. Vláda by tak vypravila několik speciálů, kterými by je do Vietnamu odvezla. "V první řadě budeme ten problém řešit tak, aby k této variantě, kterou jsem nevyloučil, docházelo minimálně. To znamená především pozastavit vydávání víz občanům z míst, kde v současné době dochází k většímu propouštění, například občanům z Vietnamu. Není důvod, aby v tuto chvíli přijížděli do České republiky, protože pracovní trh si příjezd dalších lidí v tuto chvíli nepřeje," řekl ministr.

Zároveň uvedl, že odhadovaných dvacet tisíc Vietnamců bez prostředků může v budoucnu představovat i bezpečnostní riziko. "Proto ministerstvo vnitra chystá jisté kroky, které mají těmto rizikům čelit, respektive je minimalizovat. Úplně nejhorší by bylo, kdyby tito lidé byli zahnání do jakési ilegality jak na pracovním trhu, tak z hlediska svého pobytového režimu. Potom je výhodnější jim zajistit cestu do svých mateřských zemí, než aby se nám tu pohybovali jako ilegálové," vysvětlil Petr Nečas.

Na základě reformních kroků, které již začaly platit, ubylo podle ministra Nečase v České republice ilegálních pracovníků, protože zúžily prostor pro černé zaměstnávání. "Je to krok, který je koordinován i na evropské úrovni, protože je v zájmu celé Evropské unie minimalizovat nelegální zaměstnávání a samozřejmě nelegální zaměstnávání cizinců z nečlenských zemí Evropské unie," řekl Petr Nečas, ale konkrétní čísla nechtěl odhadnout.

Od začátku ledna letošního roku platí novela zákona o zaměstnanosti, která také zpřísňuje režim zprostředkovatelských agentur. "Umožňuje dokonce, což dříve nebylo, odebrat licenci v případě, že ministerstvo vnitra dojde k názoru, že tato agentura představuje bezpečnostní riziko," dodal ministr.

Špína, téměř neprůhledná okna a nepříjemný zápach. Řada lidí si s těmito atributy spojuje jízdu v českých vlacích. Nebo se to už změnilo? Nalaďte si ve středu 14. ledna Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , lvb , lej
Spustit audio

Více z pořadu