Vidlička proti srkání? Japonci vymysleli způsob, jak zabránit „nudlovému harašení“

26. říjen 2017

„Nudlové harašení“ – i tak se na japonských sociálních sítích přezdívá srkání nudlí, které v tamních restauracích obtěžuje některé cizince. Tento zlozvyk má zastavit nová vidlička.

Někteří Japonci jsou na své srkání hrdí a tvrdí, že bez něj by si své nudle nevychutnali. Jejich zahraniční spolustolovníky to ale někdy vyvádí z míry. A Japonci jsou natolik zdvořilí, že našli řešení.

Jedná se o speciální vidličku, která je 4,5 centimetru široká a přes 15 centimetrů dlouhá. Jen její držák vypadá trochu jako od elektrického zubního kartáčku. Skrývá se v něm totiž citlivý mikrofon, jehož úkolem je zaznamenat srkání. Vidlička je propojená s mobilním telefonem, který „nudlové harašení“ přehluší zvukem tekoucí vody.

Výrobce instantních nudlí Nissin se podle agentury AFP inspiroval na záchodě. Některé japonské toalety totiž můžou být nastavené tak, aby maskovaly zvuky, které z nich někdy vycházejí. Firma nejdřív nahrávala různé zvuky srkání, které analyzovala, aby naučila zařízení srkání rozpoznat.

Společnost prý začne vidličky prodávat, pokud do poloviny prosince dostane aspoň pět tisíc objednávek. Jedna vyjde v přepočtu zhruba na 2 800 korun.

autor: kla
Spustit audio