Více než fotbalová rivalita

Anglický bulvární plátek přirovnal dresy německé fotbalové reprezentace k nacistickým košilím. Dosti nechutným přirovnáním tak navázal na dlouholetou tradici.

Do startu fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice ještě zbývá téměř pět měsíců, mezi dvěma aspiranty na titul to však už teď pořádně vře. Může za to článek v anglickém bulvárním deníku Daily Mail, který přirovnal nové dresy německé reprezentace k nacistickým černým košilím.

Německo je na jakákoli srovnání otírající se o nejtemnější kapitolu své historie mimořádně citlivé. Vzpomeňme si na prudké reakce na fotomontáž jednoho polského týdeníku, který šéfku Svazu vyhnanců Eriku Steinbachovou posadil v uniformě SS na hřbet kancléři Gerhardu Schröderovi.

I tentokrát má jinak liberální německý tisk pocit, že angličtí kolegové zašli příliš daleko. Daily Mail totiž otiskl obrázek kapitána německého týmu Michaela Ballacka v novém černém reprezentačním dresu hned vedle snímku Adolfa Hitlera. Titulek článku hlásá: Návrat černých košil aneb Náckovský styl. Slušelo by se poznamenat, že černé košile nosili ve 30. letech hlavně britští fašisté Oswalda Mosleyho, zatímco jejich němečtí ideoví spřízněnci dávali přednost barvě hnědé.

Daily Mail soudí, že dodavatel sportovního oblečení pro německý národní tým došel "o steh" příliš daleko až do blízkosti černých uniforem Hitlerovy tělesné stráže. Je třeba říct, že kdykoli bylo na obzoru fotbalové střetnutí s Německem, ostrovní bulvární tisk sahal po srovnáních plných Bitvy o Británii, Bleskové války nebo alespoň "těch zatracených fricků".

Před památným semifinále Eura 1996, ve kterém Anglie s Německem nešťastně vypadla na penalty, vytruboval The Sun do světa: Let’s blitz the Fritz, česky Pojďme fricky vyřídit v bleskové válce.

Německá strana má v kauze rádobynacistických dresů pro světový šampionát jasno. Éra národního socialismu je dávno pryč a podobná srovnání jsou nechutná. Daily Mail se snaží hájit jen jeho německý protějšek bulvární Bild, který se domnívá, že Angličané jsou řadou významných fotbalových porážek od Německa, táhnoucí se prý od čtvrtfinále mistrovství světa 1970, jednoduše traumatizovaní.

Německo by ale svou kritiku svérázných anglických přirovnání nemělo přehánět. Všichni si ještě dobře vzpomínáme na protesty turecké komunity, když chtěl deník Bild fotbalisty ze země půlměsíce před semifinále Eura 2008 "oddönerovat".

Z Berlína Jiří Hošek, Český rozhlas.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio