Vhodné krmení pro psa

27. říjen 2004
Vaše téma

Vaše téma by si dnes neměli rozhodně nechat ujít majitelé psů - mluvíme v něm o jejich vhodné stravě. Budeme se snažit rozebrat všechny tři základní druhy krmiva, které jsou na trhu k dispozici. To znamená granule, konzervy a domácí stravu. A začneme granulemi, které jsou mezi majiteli nejoblíbenější.

Možná i proto, že s přípravou není žádná práce. Jestliže cestujete, nemusíte vozit konzervy. Granule mají své velké zastánce i odpůrce. Žijeme v moderní době a chovatel si může vybrat čím bude krmit. Důležité je uvědomit si, že svého psa musím krmit tím, co mu chutná, prospívá a je plnohodnotné. Pak nezáleží na druhu stravy.

Jaké jsou výhody "suchého krmiva?"

Třeba to, že na našem trhu existuje mnoho druhů granulí, které jsou vymezené pro určitou věkovou a zátěžovou kategorii psů. Můžeme si vybrat pro rostoucí štěně, kojící fenu, ale i psa seniora. Navíc se vyrábí i speciální pro pejsky, kteří mají problémy například s ledvinami. A díky tomuto krmivu žijí déle. Další výhoda je, že granule jsou opravdu vyvážené a plnohodnotné krmivo, ovšem nesmíte na nich šetřit. Vladimíra Tichá, přezdívaná "první dáma české kynologie", ještě připomíná.

Tichá: Trochu nevýhoda je to, že řada lidí zapomíná na dostatek tekutin při krmení granulemi. Běžná strava v sobě vodu má, granule ne. Existuje omezené množství psů, u kterých granule vyvolávají zažívací potíže.

Proč bychom neměli na granulích šetřit?

Protože je prokázané, že takové hodně levné, vážené granule, u kterých ani nevidíme, kdo je vyrobil, nejsou tak kvalitní jako ty od renomovaných výrobců. To také potvrzuje i jedna z z náhodně oslovených majitelek tří psů.

Majitelka psů: Pokud psi dostávají hodně masa, trpívají často na průjmy. Při granulích takové problémy nejsou. Je to ale také otázka financí, protože kvalitní granule stojí kolem stokoruny za kilo.

Vladimíra Tichá upozorňuje také na to, že někteří psi velmi špatně snášejí kombinovanou stravu. To znamená ráno granule a večer třeba maso s rýží.

Tichá: Je potřeba si uvědomit, že jestliže investuji peníze do vyváženého krmiva, granulovaného určeného pro věkovou a zátěžovou kategorii mého psa a pak mu ještě třeba přidám třeba maso, tak peníze investované do krmiva vyhazuji. Přesně vypočítaná krmná dávka je narušena něčím, co tam nepatří.

Ale jak říkáme, některým psům to nedělá problémy. A jak poznáme, že můžeme psovi stravu kombinovat?

Podle toho do čeho všichni neradi šlapeme, tedy psího exkrementu. Je-li tvarovaný, není řidký a je ho přiměřené množství, je vše v pořádku.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu