Velvyslanec v Řecku: Krize byla vyvolaná za politickým účelem. Je legitimní, že EU tlaku neustupuje

Řecko se nadále potýká se silnou uprchlickou vlnou poté, co turecký prezident Erdogan poslal desítky tisíc migrantů k hranicím Evropské unie. Je správné, že řecké úřady drží uprchlíky za hranicemi a pozastavily azylová řízení? „My tento postup v každém případě respektujeme. Česká vláda vždy kladla důraz na to, aby se chránila evropská hranice,“ říká v rozhovoru s Marií Bastlovou český velvyslanec v Řecku Jakub Karfík.

„Řecko pozastavilo azylové řízení na 30 dní. Neřeklo, že azylové řízení dělat nebude,“ upozorňuje Karfík podle kterého je teď na Evropské komisi, aby posoudila, do jaké míry je to v souladu, nebo naopak v rozporu s právem EU.

Čtěte také

„Když v důsledku konfliktu v Sýrii k tomuto pohybu uprchlíků došlo, tak se jim Řekové sami snažili pomáhat a nesli na svých ramenou určité břemeno,“ myslí si Jakub Karfík. „Od té doby se ale na vlnu lidí, kteří utíkali před válečným konfliktem, nabalila vlna ekonomické migrace a to samozřejmě řečtí obyvatelé vidí.“

Nejde o válečné migranty

Podle průzkumů veřejného mínění podporuje 90 % Řeků politiku své vlády. Zároveň jí lidé pomáhají tím, že nosí vojákům vodu a potraviny. Vznikají skupiny obyvatel, které pomáhají chránit hranici. Lidi se angažují, popisuje velvyslanec situaci.

Jaké politické řešení ale může Evropská unie v této situaci nabídnout? „Krize byla vyvolaná za politickým účelem a je správné a legitimní, že tomuto politickému tlaku EU neustupuje,“ zdůrazňuje Karfík s tím, že i turecká strana nese značný díl odpovědnosti, měla by se na řešení podílet a uprchlíky vzít zpět na své území.

Do Řecka míří humanitární pomoc

Prvním pozitivním signálem podle velvyslance je, že se v průběhu víkendu z prostoru země nikoho stáhla značná část rodin s dětmi.

„Řecko požádalo o humanitární pomoc uprchlíkům, kteří už v zemi jsou, a o pomoc při ochraně hranice. Česká republika zareagovala v podstatě okamžitě a velká zásilka humanitární pomoci v hodnotě asi 2,5 milionu korun dorazila do Řecka včera večer,“ připojuje potěšující informace Jakub Karfík.

autoři: Marie Bastlová , prh , vla
Spustit audio

Související