Velké malé zprávy 16. června 2006

16. červen 2006
Velké malé zprávy

Spojené státy rozsáhlou oblast severozápadně od Havajského souostroví prohlásili za největší přírodní chráněnou oblast na světě. Lékaři v Krakově pod vedením amerického chirurga Scotta Bartletta provedli unikátní operaci. Desítku let dlouhé boje maoistických povstalců proti vládním vojskům přivedly populaci jednorohých nosorožců v Nepálu na pokraj vyhynutí. Desítky zkamenělin dávných ptáků podobných dnešním alkám objevili vědci na severozápadě Číny.

Spojené státy vyhlásily rozsáhlou oblast severozápadně od Havajského souostroví za největší přírodní chráněnou oblast na světě. Oznámila to americká média s tím, že prezident George Bush podepíše příslušný zákon ještě dnes. Nová rezervace svou rozlohou předstihne dosavadní největší chráněnou oblast světa, kterou byla Velká útesová bariéra u australského pobřeží. Má délku 2250 kilometrů a celkovou rozlohu zhruba 350 tisíc kilometrů čtverečních, tedy asi jako Německo.

Více než 70 procent rozlohy tvoří mělké moře s rozsáhlými korálovými útesy a zbytek neobydlené ostrovy. V oblasti hnízdí přes 14 milionů mořských ptáků a žije tam více než 7000 živočišných druhů, z nichž asi čtvrtina je ohrožena vyhynutím. Nová rezervace svou rozlohou předstihne dosavadní největší chráněnou oblast světa, kterou byla Velká útesová bariéra u australského pobřeží.

Lékaři v Krakově pod vedením amerického chirurga Scotta Bartletta provedli unikátní operaci. Jejím cílem je odstranění deformací tváře, které způsobuje Apertův syndrom. Podrobnosti má náš zpravodaj v Polsku Martin Dorazín.

Dorazín: Tým specialistů operoval devítiletou Martynku postiženou Apertovým syndromem, při kterém deformované kosti tlačí na mozek. Dochází k zastavení jeho růstu a tím se zvyšuje nitrolebeční tlak, může dojít až ke smrti dítěte. Náprava spočívá v odsazení kostí přední části lebky a obyčejně se provádí po částech.

Poprvé v Polsku chirurgové celou část odoperovali najednou. Lícní, čelní a nosní odřízli a pod ně podsunuli zvláštní hák, který budou tři týdny roztahovat. Každý den o jeden milimetr. Je to možné přirovnat k těhotenství, kdy se břicho matky pomalu postupně roztahuje. Zákrok je velmi náročný, naděje na úspěch je ale poměrně velká, žádný z pacientů nezemřel.

Desítku let dlouhé boje maoistických povstalců proti vládním vojskům přivedly populaci jednorohých nosorožců v Nepálu na pokraj vyhynutí. Vládní vojáci totiž nebyli schopni zvířata ochraňovat, a tak pytlákům usnadnili jejich lov. Ochránci přírody v nedávno vydané studii uvádějí, že počet nosorožců se v rezervaci Bardia, vzdálené asi 500 kilometrů na jihozápad od hlavního města Káthmándú, ztenčil na pouhé tři kusy ze 72 v roce 2001.

Zpráva je první po čtyřech letech. Ochránci přírody mohli populaci nosorožců sečíst jedině díky dohodě o ukončení vzájemných útoků mezi vládou a povstalci. Nosorožci jsou v ohrožení i v jiných částech Nepálu. Například v národním parku Chitwan, který je zapsán na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, zabili pytláci 97 z tamějších 544 nosorožců. Dalších 75 zemřelo buď přirozenou smrtí, nebo v přestřelkách mezi bezpečnostními silami a povstalci.

Tento národní park je hlavním místem výskytu nosorožce v zemi. Rovněž v něm se během bojů proti maoistickým povstalcům výrazně snížil počet vojáků střežících nosorožce před pytláky. Ti je loví zejména kvůli rohům a kopytům, s jejichž pomocí lze podle pověr panujících v Asii léčit řadu onemocnění či je dokonce využít jako afrodiziakum.

Desítky zkamenělin dávných ptáků podobných dnešním alkám objevili vědci na severozápadě Číny. Pravděpodobně jde o ostatky jednoho z chybějících článků ptačí evoluce, informují výzkumníci v dnešním vydání časopisu Science. Ostatky jsou staré 110 milionů let a patří členům podtřídy praví ptáci, do které patří i všichni novodobí ptáci a jejich nejbližší vymřelí příbuzní.

Většina předků ptáků z období dinosaurů jsou příslušníky skupin, které vymřely beze stop. Avšak Gansus vedl k novodobým ptákům, takže to je článek mezi primitivními ptáky a těmi, které vídáme dnes. Dosud byla z tohoto tvora, kterému se odborně říká Gansus yumenensis, nalezena pouze jedna noha. Vědci věří, že se jim díky velmi dobře zachovaným ostatkům, u kterých je dokonce peří, možná podaří vytvořit velmi přesnou podobu tohoto druhu.

autoři: mdo , zdt , jas
Spustit audio

Více z pořadu