Vavřinec Hradilek se do Ria nekvalifikoval, chce se ale pokusit o olympiádu v Tokiu

29. prosinec 2016

Vavřinec Hradilek na olympiádu do Ria nakonec nejel. V kvalifikaci byl lepší jiný Čech – Jiří Prskavec. A ten nakonec přivezl z Ria domů bronzovou medaili. Kajakáře Vavřince Hradilka celý rok sledoval reportér Jan Suchan.

Jak svou neúčast na olympiádě Vavřinec Hradilek přijal? „Myslím, že sportovně. Samozřejmě byl zklamaný, protože jeho souboj s Jiřím Prskavcem byl celkem těsný, ale prohrát s úřadujícím mistrem světa i Evropy se rozhodně nedá považovat za ostudu,“ říká Suchan.

Podle jeho názoru na sebe byl Hradilek i trochu hrdý, že dokázal svému rivalovi a zároveň i parťákovi vzdorovat tak dlouho, protože v úvodu nominace nabral na Prskavce velkou ztrátu a nakonec se rozhodlo až v posledním závodě.

V Riu chybělo Jiřímu Prskavcovi ke zlatu buď 46 setin vteřiny, nebo by se nesměl dotknout jedné z branek. Byl trochu zklamaný, ale převažovala určitě spokojenost.

Jak bude pokračovat závodní kariéra Vavřince Hradilka – zabojuje ještě o další olympiádu? „Ano, měl by. Nejdřív sice v tom počátečním zklamání po prohrané kvalifikaci říkal, že Tokio je daleko, ale o pár týdnů později už se mu to rozleželo,“ odpovídá Jan Suchan.

Pokud se ale nezmění nominační kritéria, a tomu nic nenasvědčuje, zase bude moct na olympijské hry jen jeden jediný český kajakář – ať už Vavřinec Hradilek, Jiří Prskavec, nebo třeba někdo úplně jiný.

autoři: lvb , jsu , jpr
Spustit audio