Vavřinec Hradilek o filmu Tenkrát v ráji: I sportovec se musí postavit zajetému způsobu. Tak jako Josef Smitko

27. říjen 2016

Do kin přichází film o legendárním horolezci Josefovi Smitkovi, který za druhé světové války skončí na popravišti v Terezíně. Ve filmu Tenkrát v ráji, který vstupuje do tuzemských kin, ho ztvárnil kajakář Vavřinec Hradilek. A jak sám přiznává, horolezecký tip sice není, ale za hereckou zkušenost je velmi rád.

„Určitě stojí za to, aby se lidé o příběhu Josefa Smitka dozvěděli. Zážitek z natáčení je neskutečný, ponesu si ho do konce života,“ vysvětluje kajakář, tedy vlastně herec Vavřinec Hradilek v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Čtěte také

Nabídka na film přišla už v roce 2013, od té doby zvažoval všechny možnosti, měl různé nálady, zda má roli přijmout, nakonec se – i díky okolí – přesvědčil, že do toho chce jít.

Před natáčením sice byl nervózní, ale podobně jako před závody se říkal: Co se má stát, to se stane. A díky tomu třeba ví, jak se točí milostné scény před kamerou, pochvaluje si také, jak mu herečka Vica Kerekes pomohla. „Když se točí milostná scéna, je tam 20 lidí ze štábu, ve výsledku to ti lidé ulehčí, člověk si uvědomí, že to je jenom jako,“ popisuje.

Lituje ale například, že do filmu nezařadili scénu, jak na popravišti plivá na herce Jana Budaře, což byla pro něj velmi emotivní a depresivní scéna. „Honza Budař navíc schytal plivanec šestkrát zbytečně,“ říká.

O olympiádě zatím nepřemýšlí

Doba, ve které žil Josef Smitko, byla velmi krutá, o to víc ho zaujalo, jak dokázal vzdorovat – přebývat ve skalách dva roky nebyl žádný med! Oceňuje především sportovní přístup horolezce, který zároveň nastínil nepsaná pravidla pískovcového lezení.


Snažil jsem se každou scénu naservírovat tak, abych něco z Josefa Smitka v sobě měl. Smekám před herci, kteří ztvárňují reálné postavy. VAVŘINEC HRADILEK

„Sám vím, jaké to je dělat sport, často se musí člověk postavit zajetému způsobu, jak se zdokonalit, sám potřebuje jít jinam,“ vyzdvihuje.

I on, jako kajakář, zažil chvíle, kdy vše vnímal jinak, nyní ale opět našel motivaci – trénuje, zanedlouho se chystá na Nový Zéland a těší se na další závody. Další olympijské hry se konají v roce 2020 v Tokiu. Co na to říká známý kajakář? „O tom nepřemýšlím, snažím se jít od sezony k sezoně.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.